Srbi se ovih dana masovno žale na tri simptoma: Svi misle da su prehlađeni, lekari upozoravaju da je problem ozbiljniji

Slobodanka Ćorić Vesti 18.10.2024 11:35 0

Umesto da se obrate lekaru, pacijenti često pokušavaju da se leče sami, što može dovesti do pogoršanja simptoma

prehlada

Shutterstock

Srbi se masovno žale na tri simptoma: Svi misle da su prehlađeni, lekari upozoravaju da je problem ozbiljniji

U oktobru, kada se dani skraćuju i sve više vremena provodimo u zatvorenom, mnogi građani Srbije se masovno žale na simptome poput kašlja, curenja nosa i umora. Često misle da se radi o običnoj prehladi, ali lekari upozoravaju da su ovi simptomi često posledica alergije na prašinu i grinje.

Mnogi ljudi nisu svesni da su njihove tegobe povezane sa sve većim prisustvom alergena u zatvorenim prostorijama, gde se prašina i grinje lako nagomilavaju. Umesto da se obrate lekaru, pacijenti često pokušavaju da se leče sami, što može dovesti do pogoršanja simptoma.

Najčešći simptomi alergije

Kašalj: Suvi kašalj može ukazivati na iritaciju disajnih puteva izazvanu alergenima.

Curenje nosa: Alergijski rinitis uzrokuje vodeni sekret iz nosa, što može biti vrlo neprijatno.

Umor i malaksalost: Hronični umor može biti rezultat alergijske reakcije koja iscrpljuje organizam.

Lekari upozoravaju na ozbiljnost situacije

Stručnjaci ističu da se simptomi alergije često previdjaju, a njihovo ignorisanje može dovesti do hroničnih problema. „Kada se prehlada ne povlači, važno je razmotriti mogućnost alergije, posebno u oktobru kada su uslovi u zatvorenom prostoru idealni za razvoj grinje i prašine“, objašnjava dr Nina Mujović, alergolog.

Kako se temperatura spušta i prozori se zatvaraju, stvara se savršeno okruženje za ove alergene, što može dodatno pogoršati simptome.

Saveti za prevenciju

Dr Mujović savetuje da se preduzmu koraci za smanjenje alergena u domu, poput redovnog čišćenja, korišćenja kvalitetnih filtera za vazduh i izbegavanja gustih tepiha koji zadržavaju prašinu. Takođe, važno je provetravati prostorije kada je to moguće.

„Svi bi trebali biti svesni da simptomi koje doživljavaju možda nisu samo prehlada. Ako imate stalne tegobe, obavezno se konsultujte sa lekarom“, dodaje dr Mujović.

Uz pravilnu dijagnostiku i tretman, alergije se mogu efikasno kontrolisati, što će omogućiti svima da uživaju u oktobru bez nelagode.

 

 

 

Komentari (0)
Loading