Ovo stvara hemoroide: Gastroenterolog savetuje da prestanemo s jednom navikom koju svi imamo

Vesti 23.10.2024 20:27 0

Ljudi imaju različite navike kada je reč o odlasku u toalet i pražnjenju creva, ali gastroenterolog kaže da jednu svi praktikuju.

žena

Shutterstock

Nemaju svi iste navike kada je reč o varenju i pražnjenju creva. Neki odlaze u toalet svaki dan, dok drugi to čine nekoliko puta nedeljno – i jedno i drugo je normalno. Ali, gastroenterog ističe da postoje loše navike u vezi sa varenjem koje bi trebalo izbegavati radi optimalnog zdravlja.

Koliko puta dnevno treba prazniti creva

"Pražnjenje creva od tri puta dnevno do tri puta nedeljno smatra se normalnim. Ključ je u doslednosti", kaže gastroenterolog Rita Nahar za „Parade“. Dodaje da je važno da pražnjenje creva bude redovno i da ne izaziva stomačne tegobe. Osim toga, upozorila je na jednu uobičajenu naviku koju treba svi da prestanu da praktikuju - ignorisanje potrebe za odlaskom u toalet.

Zadržavanje stolice nije dobro

"Zadržavanje stolice može dovesti do zatvora i tvrđe stolice, što kasnije otežava taj proces i čini pražnjenje neprijatnim", objašnjava doktorka. Dugoročno, to može uticati na prirodne signale tela. Ako osoba često zadržava stolicu, to može dovesti do zatvora i pojave hemoroida , dodaje gastroenterolog. Povremeno ignorisanje potrebe neće uzrokovati štetu, ali dugotrajno zadržavanje može poremetiti normalan proces. Treba obratiti pažnju na bilo kakve promene u varenju. "Ako primetite bol, nadutost ili krv u stolici, odmah se obratite lekaru", savetuje doktorka.

.

Video:

 

@najzena.rs Često sanjate da padate ili da vam ispadaju zubi? Evo šta to može da znači #najžena #žena #fyp #viraltiktok #viral #foryoupage #viral #viralvideos #fypシ゚ ♬ original sound - Najzena.rs

 

.

 

Komentari (0)
Loading