Stručnjaci upozoravaju: Popularan lek za mršavljenje može poremetiti zdravlje vagine, a evo i kako

Vesti 17.10.2024 11:12 0

Čuli ste za ,,Ozempic" zadnjicu i ,,Ozempic" lice... pa, spremite se, jer se čini da postoji i „Ozempic" vagina

ozempic

Shutterstock

Korišćenje jedne od mnogih ,,tanjih injekcija" koje su lako dostupne može uzrokovati oštećenje vaše vagine, prema rečima stručnjaka.

Iako su bezbrojne poznate ličnosti priznale da su pogrešno koristile lek za dijabetes ,,Ozempic" kako bi se rešile viška kilograma, otkriveno je da ovaj lek ima neke nepoželjne nuspojave, od kojih se najnovija odnosi na vaše reproduktivne organe.

U suštini, semaglutid - prodavan za lečenje dijabetesa tipa 2 pod brendom ,,Ozempic" - imitira strukturu peptida sličnog glukagonu 1 (GLP-1), koji pomaže u regulaciji našeg apetita i nivoa šećera u krvi aktiviranjem specifičnih receptora uključenih u ove procese.

šećer

Shutterstock

 

Odobren je od strane FDA pod imenom ,,Wegovy" za mršavljenje, ali se i dalje preporučuje samo za ozbiljno prekomernu težinu - i, što je najvažnije, osobama sa lekarskim receptom za njega.

Ali to nije sprečilo mnoge da naručuju lek pitem interneta, što je često dovelo do katastrofalnih posledica.

Ako imate vaginu, obratite pažnju i budite oprezni - postoji razlog zašto se koristi samo za lečenje dijabetesa tipa 2.

„Ozempic" vagina

Čuli ste za ,,Ozempic" zadnjicu i ,,Ozempic" lice... pa, spremite se, jer se čini da postoji i „Ozempic" vagina.

Brzo mršavljenje donosi opuštenu kožu, a koža u vašim donjim delovima nije izuzetak.

Neke žene su prijavile vidljivo opuštanje donjih usana nakon uzimanja leka, zbog ukupnog gubitka masti u telu.

bol

Shutterstock

 

Opuštena koža usana može izgledati naborano i može se činiti nesrazmernom u odnosu na to kako je izgledala ranije.

Tehnički, nije opasno, ali opuštene usne mogu izazvati različite stepenove nelagodnosti i bola, u zavisnosti od toga šta nosite ili da li obavljate aktivnosti kao što su vožnja bicikla ili čak se*s.

Vaginalna suvoća

Još jedna neprijatna nuspojava može biti povećana suvoća vagine, prema rečima dr. Melani Bon, konsultantkinje za ginekologiju i medicinske direktorke u američkoj kompaniji za ginekološko zdravlje Daye.

Govoreći o lekovima semaglutida, dr. Bon je rekla za Newsweek: „Ovi lekovi mogu potencijalno uticati na vaginalno zdravlje na nekoliko neočekivanih načina.

„Prvo, brzo mršavljenje uzrokovano GLP-1 agonistima može promeniti nivoe hormona, što može uticati na vaginalnu lubrikaciju i zdravlje tkiva. Neke žene mogu doživeti povećanu suvoću vagine kao rezultat.

„Dodatno, GLP-1 agonisti mogu izazvati gastrointestinalne nuspojave kao što su mučnina, povraćanje i dijareja. Ovi simptomi mogu dovesti do dehidracije, što može dodatno doprineti vaginalnoj suvoći i nelagodnosti.

mučnina

Shutterstock

 

„Promene u ishrani i crevnoj mikrobiomi povezane s ovim lekovima takođe mogu indirektno uticati na vaginalnu mikrobiomu zbog veze između creva i vagine.

Međutim, kompanija Novo Nordisk (proizvođač ,,Ozempic"-a) je izjavila za portal Tyla: „Vaginalna suvoća nije uključena kao nuspojava u SmPC za ,,Ozempic".

„Novo Nordisk nije sprovela nikakve studije o uticaju semaglutida na vaginalno zdravlje i nije zabeležila nijednu takvu kliničku ishod kao deo naših kliničkih ispitivanja.

„Ponovo naglašavamo da je ,,Ozempic" lek koji se izdaje samo na recept, odobren za dijabetes tipa 2, a Wegovy je odobren za smanjenje kardiovaskularnog rizika i upravljanje težinom.“

Vaginalna opuštenost

Brzo mršavljenje obično rezultira gubitkom mišićne mase, što može uticati na mišiće karličnog dna, dovodeći do vaginalne labavosti.

Ovo je više od samo estetskog problema; slabi karlični mišići mogu dovesti do inkontinencije, a se*s može biti manje prijatan, jer su mnoge osobe s vaginom izvestile o osećaju opuštenosti tokom odnosa nakon brzog mršavljenja.

Možda bi vredelo redovno raditi Kegelove vežbe.

Efikasnost kontracepcije

Prema nekim izveštajima, lekovi na bazi GLP-1 mogu uticati na efikasnost vaše kontracepcije.

Iako pilula ima svoje neželjene nuspojave, većina nas je uzima kako bismo izbegli trudnoću. Pa, ako uzimate bilo koji lek semaglutida, smatra se da ometa apsorpciju oralnih kontraceptiva.

Mnoge žene su prijavile trudnoću dok su se lečile semaglutidom, što je dovelo do porasta broja „Ozempic beba“.

Dakle, ovo su sve stvari koje bi svako želeo da izbegne, ali šta učiniti ako vam je propisan GLP-1 i sada ste, razumljivo, zabrinuti za svoju vaginu?

žena

Weyo / Alamy / Alamy / Profimedia

 

Pa, prema rečima dr. Bon, ključno je ostati proaktivan.

„Da biste održali vaginalno zdravlje tokom korišćenja GLP-1 agonista, preporučujem da ostanete dobro hidrirani, koristite vaginalne probiotike i razmotrite upotrebu vaginalnih ovlaživača ako osetite suvoću,“ rekla je.

„Takođe je važno obratiti pažnju na bilo kakve promene u vaginalnom sekretu ili mirisu, jer one mogu ukazivati na promenu u vaginalnoj mikrobiomi i potencijalne vaginalne infekcije.

„Redovnim proverama svog vaginalnog zdravlja, pacijentkinje mogu pratiti bilo kakve promene u svojoj vaginalnoj mikrobiomi koje mogu biti povezane s upotrebom GLP-1 agonista. Ovaj proaktivan pristup omogućava ranu detekciju i upravljanje bilo kojim problemima koji se mogu javiti.“

Dodala je: „Ključno je da žene i osobe kojima je dodeljen ženski pol pri rođenju (AFAB) razgovaraju o bilo kakvim problemima vezanim za vaginalno zdravlje sa svojim zdravstvenim pružateljem dok koriste GLP-1 agoniste. Otvorena komunikacija o ovim potencijalnim efektima može dovesti do boljeg upravljanja i ukupnih zdravstvenih rezultata.“ 

 

 

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading