Smirite hormone: Ako imate preko 35 godina, svakog jutra uzmite ova 4 dodatka ishrani

Vesti 16.10.2024 08:30 0

Lekar dr Endru Jusuf izdvojio je četiri suplementa koje bi žene starije od 35 godina trebalo da uzimaju ujutru kako bi obezbedile ravnotežu hormona

vitamin

Shutterstock

Kako žene stare, posebno nakon 35. godine, dolazi do promene nivoa hormona, što može dovesti do neravnoteže. Ove promene mogu izazvati niz simptoma, poput promena raspoloženja, umora, pa čak i povećanja telesne težine. Dobra vest je da postoje načini da se hormoni kontrolišu i uravnoteže.

Iako pravilna ishrana može biti korisna, vitamini i minerali takođe igraju ključnu ulogu u regulisanju hormona, povećanju energije i podršci metaboličkih funkcija.

lek

Shutterstock

 

Lekar dr Endru Jusuf izdvojio je četiri suplementa koje bi žene starije od 35 godina trebalo da uzimaju ujutru kako bi obezbedile ravnotežu hormona.

1. Magnezijum

Uzimanje magnezijuma ujutru može doprineti održavanju nivoa energije, boljem raspoloženju i regulaciji hormona tokom dana. Ovo pomaže u smanjenju simptoma poput umora, anksioznosti, pa čak i menstrualnih nepravilnosti koje su često povezane sa hormonalnim promenama.

magnezijum

Shutterstock

 

,,Magnezijum pomaže u regulaciji hormona stresa i podržava opšte hormonsko zdravlje", ističe dr Jusuf.

2. Vitamin E

Vitamin E može smanjiti oksidativni stres i podržati proizvodnju hormona. Takođe pomaže u regulaciji estrogena i progesterona, dva ključna hormona koja se menjaju s godinama.

vitamin

Shutterstock

 

,,Vitamin E pomaže u balansiranju estrogena i može olakšati simptome perimenopauze", objašnjava dr Jusuf.

3. Vitamin D

Vitamin D podržava funkciju endokrinog sistema, koji je odgovoran za proizvodnju i balans hormona.

vitamin

Shutterstock

 

,,Takođe pomaže u ravnoteži hormona, posebno estrogena i testosterona", navodi lekar.

4. Vitamin B6

Vitamin B6 igra ulogu u proizvodnji neurotransmitera poput serotonina i dopamina, koji pomažu u regulaciji raspoloženja i stresa.

doktor

Shutterstock

 

,,Vitamin B6 podržava proizvodnju hormona i može pomoći u smanjenju simptoma PMS-a", zaključuje dr Jusuf, a prenosi SheFinds

 

 

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading