Na tuševima i četkicama za zube se lepe "nikad viđene" bakterije: Naučnici objasnili šta treba da uradite u ovoj situaciji

Nedeljko Tišanović Vesti 13.10.2024 20:21 0

Studija sve objasnila.

Shutterstock/Nickeline

Shutterstock/Nickeline

Naučnici s jednog od vodećih svetskih univerziteta pronašli su "nikada pre viđene" viruse u četkicama za zube i glavama tuševa, ali ne brinite, jer to može biti dobro.

Do otkrića je došao istraživački tim sa Univerziteta Northwestern u Ilinoisu, SAD. Mikrobiolozi su otkrili da su naše četkice za zube i glave za tuširanje pune raznih virusa, a veliku većinu ovih virusa naučnici nikada pre nisu videli, što je zaista zapanjujuće.

Iako ideja o pronalaženju virusa na vašoj četkici za zube ili glavi tuša zvuči loše, oni vam neće naškoditi. Zapravo je suprotno, jer ti virusi napadaju same bakterije koje se tamo nalaze. Mikroorganizmi prikupljeni u studiji nazivaju se bakteriofagi, a to su virusi koji inficiraju i razmnožavaju se unutar bakterija.

Iako istraživači malo znaju o njima, fagi su nedavno privukli pažnju zbog svoje potencijalne upotrebe u lečenju bakterijskih infekcija otpornih na antibiotike. Dosad nepoznati virusi koji vrebaju u našim kupatilima mogli bi postati riznica materijala za istraživanje.

Studija objavljena u časopisu "Frontiers in Microbiomes" uključuje Erice M. Hartmann sa Northwestern-a, koja je vodila studiju. Ona je rekla:

Broj virusa koje smo pronašli je apsolutno neverovatan. Pronašli smo mnoge viruse o kojima znamo vrlo malo i mnoge druge koje nikada pre nismo videli. Neverovatno je koliko je neiskorišćene bioraznolikosti svuda oko nas. Čak ni ne morate ići daleko da biste je pronašli. Pred nosom nam je.

Nova studija nadovezuje se na prethodna istraživanja u kojima su Hartmann i njeni kolege sa Univerziteta Colorado Boulder proučavali bakterije koje žive na četkicama za zube i tuševima. Za te studije, tim je tražio ispitanike da dostave korišćene četkice za zube i briseve s uzorcima prikupljenim iz njihovih glava tuša.

Bio je zabrinut da bi WC s ispiranjem mogao stvoriti oblak čestica aerosola koje bi se zatim raspršile po kupatilu, Hartmann je studiju nazvala "Operacija Pottymouth".

Ovaj projekat je započeo iz radoznalosti — rekla je Hartmann.

Želeli smo da saznamo koji mikrobi žive u našim domovima. Ako razmišljate o unutrašnjim okruženjima, mikrobima je jako teško da žive na površinama poput stolova i zidova. Mikrobi preferiraju okruženja s vodom. A gde ima vode? Unutar naših tuševa i na četkicama za zube.

Tokom istraživanja pronađeno je više od 600 različitih virusa, a nijedan uzorak nije pokazao sličnosti, piše Dnevnik Hr

U osnovi nismo videli preklapanja u tipovima virusa između glava tuša i četkica za zube — rekla je Hartmann.

Takođe smo videli vrlo malo preklapanja između bilo koja dva uzorka. Svaki tuš i svaka četkica za zube su kao svoj mali otok. To samo naglašava neverovatnu raznolikost virusa koji postoje.

Kada se razbolite od virusa, Hartmann poziva na smirenost, govoreći:

Mikrobi su svuda, a od velike većine njih nećemo se razboljeti. Što ih više napadate dezinfekcijskim sredstvima, veća je verovatnoća da će razviti otpornost ili ih je teže lečiti. Svi bismo ih jednostavno trebali prigrliti.



Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading