Naučno dokazano: Hrana koju obožavaju Srbi smanjuje rizik od pojave raka dojke, posebno pomaže ovoj grupi žena

Vesti 10.10.2024 10:02 0

Prema istraživačima, ova ishrana može pomoći u prevenciji raka dojkе

žena

Shutterstock

Mediteranska dijeta već decenijama slovi za jednu od najzdravijih na svetu, poznata po svojim brojnim zdravstvenim prednostima.

Nova studija iz Irana, objavljena u časopisu Frontiers in Nutrition, donosi još jedan uvid - pridržavanje mediteranske dijete moglo bi značajno smanjiti rizik od raka dojke, posebno među ženama u postmenopauzi.

žena

Shutterstock

 

Iako istraživanja i dalje traju, rezultati ove studije nude dodatne dokaze u prilog ovoj zdravoj ishrani.

Važna je ishrana

U studiji sprovedenoj na uzorku od 1.050 žena, rezultati su pokazali da žene koje se pridržavaju mediteranske dijete imaju 57 odsto manju verovatnoću da obole od raka dojke u poređenju sa ženama koje se ne pridržavaju ovog načina ishrane. Ovi rezultati su posebno značajni među ženama u postmenopauzi, gde je rizik od raka dojke generalno veći.

Prednosti

Mediteranska dijeta bazira se na unosu celovite hrane poput voća, povrća, ribe, orašastih plodova, maslinovog ulja i mahunarki.

voće

Shutterstock

 

Istovremeno, ograničava unos prerađene hrane, crvenog mesa i šećera. Prema istraživačima, ova ishrana može pomoći u prevenciji raka dojkе zbog njenih:

  • Antiinflamatornih svojstava: Omega-3 masne kiseline iz ribe i maslinovog ulja smanjuju upale, koje su često povezane sa razvojem raka.
     
  • Podrška estrogenu: Neki sastojci u mediteranskoj dijeti, poput vlakana i flavonoida, pomažu u regulaciji nivoa estrogena, hormona koji igra ključnu ulogu u razvoju raka dojke.
     
  • Bogate antioksidansima: Voće i povrće bogato antioksidansima može pomoći u neutralisanju slobodnih radikala, što doprinosi smanjenju rizika od razvoja raka.
Šta to znači za vas?

Iako pridržavanje mediteranske dijete ne garantuje potpunu zaštitu od raka dojke, rezultati ove studije dodatno ističu važnost zdravog načina ishrane u prevenciji hroničnih bolesti. Osim što pomaže u smanjenju rizika od raka, mediteranska dijeta ima brojne koristi za celokupno zdravlje, uključujući poboljšanje zdravlja srca, smanjenje upala i regulisanje telesne težine.

Nova studija iz Irana pruža dodatne dokaze da mediteranska dijeta može igrati ključnu ulogu u smanjenju rizika od raka dojke. Iako je potrebno više istraživanja kako bi se ovi rezultati dodatno potvrdili, prelazak na ovu ishranu može vam pomoći ne samo u prevenciji raka, već i u održavanju sveukupnog zdravlja. 

 

 

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading