Dunja je voće koje se često zanemaruje ali krije izuzetno lekovita svojstva i blagodati za zdravlje, kako piše Healthline.
Prepoznatljiva po svom specifičnom mirisu i zlatnožutoj boji, sve više osvaja srca ljubitelja zdrave ishrane.
Ova aromatična žuta voćka ne samo da štiti telo od virusa, već se skoro svi njeni delovi mogu koristiti za pripremu čajeva, sokova i kompota.
Lekovita svojstva dunje
Dunja je pravi mali rudnik zdravlja zahvaljujući bogatom nutritivnom sastavu. Ovo su neki od njenih najvažnijih lekovitih svojstava.
Čuva creva
Dunja je izvrstan izvor vlakana koja pomažu u regulaciji probave. Pektini iz dunje deluju blagotvorno na crevnu floru i pomažu u prevenciji zatvora. Redovno konzumiranje dunje može ublažiti simptome sindroma iritabilnog creva i drugih probavnih tegoba. Vlakna iz dunje takođe pomažu u snižavanju nivoa holesterola u krvi.
Smiruje kašalj
Dunja se od davnina koristi kao prirodni lek protiv kašlja. Sluz iz jemenki dunje oblaže grlo i ublažava nadražaj na kašalj. Eterična ulja iz listova i kore dunje imaju antiseptičko delovanje koje pomaže u borbi protiv respiratornih infekcija.
Čaj od dunje s medom odličan je prirodni sirup protiv kašlja. Deluje umirujuće na disajne puteve i olakšava iskašljavanje. Redovno konzumiranje dunje tokom sezone prehlada i gripe može ojačati imunitet i smanjiti učestalost respiratornih infekcija.
Antivirusno delovanje
Jedno od najvažnijih svojstava dunje je njeno antivirusno delovanje. Istraživanja su pokazala da ekstrakti dunje mogu inhibirati rast i širenje različitih virusa, uključujući virus gripe. Flavonoidi i drugi antioksidansi iz dunje pomažu u jačanju imuniteta i borbi protiv virusnih infekcija.
Redovno konzumiranje dunje tokom sezone prehlada i gripe može značajno smanjiti rizik od obolevanja. Čaj od dunje s dodatkom meda i limuna odličan je prirodni lek kod prvih simptoma prehlade ili gripe.