Ishrana bogata prirodnim namirnicama smatra se glavnim načinom smanjenja rizika od razvoja niza ozbiljnih bolesti, uključujući kardiovaskularne bolesti, gojaznost i dijabetes tipa 2. Iako se svako voće na određenom nivou smatra zdravim, postoji jedno koje se izdvaja kao bolje od ostalih, prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).
Stručnjak Scott Keatley, RD, suosnivač Keatley Medical Nutrition Therapy, proglasio je paradajz najzdravijim voćem (da, paradajz se smatra voćem!). Prema CDC-u, ova odluka temelji se na analizi rezultata gustine hranljivih materija za 41 "super" voće i povrće, pri čemu je paradajz dobio ocenu 20.37.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti
Šta paradajz čini tako zdravom?
— Rajčice su bogate hranljivim materijama i izvrstan su izvor antioksidanasa, posebno likopena, koji je povezan sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti i raka. Paradajz je takođe bogat vitaminom C, kalijumom, folatima i vitaminom K.
— Likopen se posebno dobro apsorbuje kada se paradajz kuva, što čini umake i supe od paradajz odličnim izborom za unos hranljivih materija — dodaje Keatley.
— Njihova ravnoteža vlakana i hidratacije takođe podržava zdravlje creva i probavu.
Uparivanje paradajza sa zdravim mastima poput maslinovog ulja može pomoći u apsorpciji hranljivih materija, prema Keatleyju.
— Za one koji ih konzumiraju sirove, dodavanje paradajza u salate ili kao užinu i dalje obezbeđuje obilje vitamina i hidratacije — kaže Keatley.
Koliko paradajza dnevno treba konzumirati?
— Ne postoji preporuka koja bi odgovarala svima, ali uključivanje jednod paradajza srednje veličine ili porcije cherry paradajza u vašu dnevnu ishranu bio bi odličan početak. Međutim, paradajz je kisao, a za neke pojedince, posebno one sklone aftama, konzumiranje previše kisele hrane može iritirati usta ili pogoršati te rane.
Keatley takođe preporučuje raznovrsnost u ishrani.
— Iako je paradajz odličan, njihova ravnoteža s drugim voćem i povrćem može pomoći u smanjenju potencijalne iritacije izazvane kiselošću, a istovremeno pruža širok spektar hranljivih materija — piše dnevnik.hr.
Bonus video: