Ovo je najzdravije voće na celom svetu: Srbi i Srpkinje ga obožavaju, a nemaju pojma koliko je zdravo

Nedeljko Tišanović Vesti 09.10.2024 14:12 0

Ovo niste znali.

Shutterstock/Valery Evlakhov

Shutterstock/Valery Evlakhov

Ishrana bogata prirodnim namirnicama smatra se glavnim načinom smanjenja rizika od razvoja niza ozbiljnih bolesti, uključujući kardiovaskularne bolesti, gojaznost i dijabetes tipa 2. Iako se svako voće na određenom nivou smatra zdravim, postoji jedno koje se izdvaja kao bolje od ostalih, prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Stručnjak Scott Keatley, RD, suosnivač Keatley Medical Nutrition Therapy, proglasio je paradajz najzdravijim voćem (da, paradajz se smatra voćem!). Prema CDC-u, ova odluka temelji se na analizi rezultata gustine hranljivih materija za 41 "super" voće i povrće, pri čemu je paradajz dobio ocenu 20.37.

Šta paradajz čini tako zdravom?

Rajčice su bogate hranljivim materijama i izvrstan su izvor antioksidanasa, posebno likopena, koji je povezan sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti i raka. Paradajz je takođe bogat vitaminom C, kalijumom, folatima i vitaminom K.

Likopen se posebno dobro apsorbuje kada se paradajz kuva, što čini umake i supe od paradajz odličnim izborom za unos hranljivih materija — dodaje Keatley.

Njihova ravnoteža vlakana i hidratacije takođe podržava zdravlje creva i probavu.

Uparivanje paradajza sa zdravim mastima poput maslinovog ulja može pomoći u apsorpciji hranljivih materija, prema Keatleyju.

Za one koji ih konzumiraju sirove, dodavanje paradajza u salate ili kao užinu i dalje obezbeđuje obilje vitamina i hidratacije — kaže Keatley.

Koliko paradajza dnevno treba konzumirati?

Ne postoji preporuka koja bi odgovarala svima, ali uključivanje jednod paradajza srednje veličine ili porcije cherry paradajza u vašu dnevnu ishranu bio bi odličan početak. Međutim, paradajz je kisao, a za neke pojedince, posebno one sklone aftama, konzumiranje previše kisele hrane može iritirati usta ili pogoršati te rane.

Keatley takođe preporučuje raznovrsnost u ishrani.

Iako je paradajz odličan, njihova ravnoteža s drugim voćem i povrćem može pomoći u smanjenju potencijalne iritacije izazvane kiselošću, a istovremeno pruža širok spektar hranljivih materija — piše dnevnik.hr. 



Bonus video: 

 

 

Komentari (0)
Loading