Povrće će trajati i do mesec dana nakon isteka roka: Samo 1 korak je potreban da ostane sveže

Tatjana Badarević Vesti 20.09.2024 09:01 0

Ukiseljeno povrće ukusan je dodatak salati i jelima, a vrlo ga je lako pripremiti kod kuće.

paradajz

Shutterstock

 

Zima je pred vratima i nije ni čudo što mnogi od nas žele da smanje životne troškove. Jedan od načina da to učinimo je smanjenje količine hrane koju kupujemo u prodavnicama i ukupnog otpada, piše Express.

Sofi Nahmad, voditeljka razvoja recepata u Goustu, podelila je trik kako možete smanjiti količinu hrane koju bacate u kuhinji.

"Povrće koje ne možete ponovo uzgojiti može spasiti i iskoristiti nakon što prođe svoj vrhunac uz pomoć nekih genijalnih metoda kiseljenja", rekla je Nahmad.

povrće

Shutterstock

 

 

"Ukiseljeno povrće ukusan je dodatak salati i jelima, a vrlo ga je lako napraviti kod kuće. Ovo najbolje funkcioniše za povrće poput kupusa, krastavaca, šargarepe i rotkvica", otkrila je.

Nahmad je podelila korak po korak vodič za kiseljenje povrća.

Kako ukiseliti povrće

"Naseckajte povrće i stavite ga u činiju. Koristite otprilike polovinu količine sirćeta u odnosu na količinu povrća. Izmerite to u posebnu mericu i ostavite sa strane. Za ovo bih preporučila vinsko ili alkoholno sirće", objasnila je.

"Zatim treba izmeriti šećer. Potrebno vam je pola od količine sirćeta, zavisno od željene slatkoće", rekla je Nahmad te je potom otkrila da treba kuvati sirće postupno dodajući šećer dok se ne otopi. "Probajte dok kuvate i začinite solju ako je potrebno", napomenula je.

povrće

Shutterstock

 

 

"Poslednji korak je dodavanje naseckanog povrća i kuvanje dok ne postane hrskavo i mekano. Ovo bi trebalo trajati samo nekoliko minuta. Kad dobije željenu teksturu, sklonite posudu s vatre i izlijte sav sadržaj u hermetički zatvorenu posudu koja je sigurna od toplote", rekla je stručnjakinja.

Na kraju je preporučila da se to ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim spremi za frižider. Ovo ukiseljeno povrće trebalo bi vam potrajati do mesec dana, te ste mu tako produžili životni vek.

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading