Zbog ovog faktora organizam brže stari: Stručnjaci upozoravaju na efekat koji ima hrana koju jedemo svakag dana, nije bezazlena

Vesti 09.10.2024 09:07 0

U istraživanjima je utvrđeno da animalni proizvodi sadrže štetne supstance kao što su glikacije i trimetilamin N-oksid

napitak

Shutterstock

U poslednje vreme, sve više ljudi se okreće visokoproteinskim dijetama kao načinu za mršavljenje i postizanje zdravijeg načina života.

Međutim, stručnjaci upozoravaju da ova popularna prehrambena navika može imati suprotan efekat i smanjiti kvalitet života.

Iako je protein ključna komponenta za zdravlje, važno je obratiti pažnju na tip proteina koji konzumirate.

sendvič

Shutterstock

 

Doktorka Suzan Dž. Feri, stručnjak za regenerativnu medicinu, objašnjava da se potreba za proteinima povećava kako starimo.

Dok se generalno preporučuje unos od 50 grama proteina dnevno za odrasle, problem leži u vrsti proteina koje biramo.

Iako su životinjski proteini često popularni, njihova prekomerna konzumacija može ubrzati proces starenja i negativno uticati na zdravlje ćelija.

Zašto su biljni proteini bolji izbor?

Stručnjaci ističu da konzumacija životinjskih proizvoda može povećati rizik od niza zdravstvenih problema.

U istraživanjima je utvrđeno da animalni proizvodi sadrže štetne supstance kao što su glikacije i trimetilamin N-oksid. Ove supstance mogu izazvati oksidativni stres i upalu, što su glavni uzroci starenja ćelija.

meso

Shutterstock

 

Osim toga, popularna keto dijeta, koja favorizuje unos masti i proteina uz izbacivanje ugljenih hidrata, može doprineti prekomernom unosu mesa i jaja, što dodatno povećava rizik od potencijalno štetnih efekata.

Šta uraditi?

Umesto da se oslanjate na visok udeo životinjskih proteina, pokušajte da u ishranu uključite više biljnih proteina.

Mahunarke, orašasti plodovi, semena i žitarice odlični su izvori proteina koji ne donose iste rizike kao životinjski proizvodi.

voće

Shutterstock

 

Održavanje izbalansirane ishrane bogate biljnim proteinima ne samo da može poboljšati vaše zdravlje, već i pomoći u očuvanju mladalačke vitalnosti.

Imajte na umu da su vaši izbori hrane ključni za dugovečnost i kvalitet života, pa se potrudite da se informišete o namirnicama koje unosite i njihovim efektima na vaše zdravlje, piše Mirror

 

 

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading