Iskoristite sezonu bundeve: Zbog ovih 5 razloga treba da se jede cele jeseni, prava je vitaminska bomba!

Vesti 08.10.2024 15:00 0

Bundeva je ukusna i može da se pripremi na razne načine, a blagotvorno deluje na organizam.

bundeva

Shutterstock

Može da se koristi i za slana i za slatka jela, od supa i salata do pita i kolača. Bundeva je puna vitamina, minerala i antioksidanata, što je čini hranljivim i zdravim jesenjim plodom. Ovo su neke od najvažnijih zdravstvenih prednosti koje ima bundeva:

Dobra je za zdravlje creva

Bundeva je bogata vlaknima koji su ključni za zdravlje creva tako što regulišu crevnu floru i pomažu redovno pražnjenje creva. Jedna šolja pirea od bundeve ima oko 7 grama vlakana, piše „Health“.

Jača imunitet

U ovom ukusnom jesenjem plodu ima vitamina C, B, a od minerala najviše sadrži kalijuma, fosfora, kalcijuma i gvožđa. Osim toga, sadrži pektine i celulozu, što je čini lako varljivom. Masnoća gotovo da nema, a sastoji se od 90% vode. To je dovoljan razlog da je uključite u ishranu tokom jeseni i unesete vitamine koji jačaju imunitet.

bundevara

Shutterstock

 

Pomaže pri mršavljenju

Uključivanje bundeve u ishranu može pomoći da brže smršate. Jedna šolja sirove bundeve isečene na kockice sadrži oko 30 kalorija. Vlakna koja se nalaze u bundevi mogu pomoći u kontroli težine, jer će vas bundeva zasititi i ubrzati varenje.

Pomaže regulisanje krvnog pritiska

Bundeva je prirodni izvor hranljivih sastojaka kao što su kalijum, kalcijum i magnezijum. Oni pomažu u regulisanju krvnog pritiska, ali se podrazumeva da pijete lekove za taj problem koje vam je dao vaš lekar.

Bonus video:

 

@najzena.rs Danima je osećala miris pokvarene ribe u kući i za dlaku izbegla tragediju! #najžena #žena #fyp #fypシ゚ #viral #viraltiktok #foryoupage ♬ original sound - Najzena.rs

 

Tagovi: #bundeva
Komentari (0)
Loading