Može da se koristi i za slana i za slatka jela, od supa i salata do pita i kolača. Bundeva je puna vitamina, minerala i antioksidanata, što je čini hranljivim i zdravim jesenjim plodom. Ovo su neke od najvažnijih zdravstvenih prednosti koje ima bundeva:
Dobra je za zdravlje creva
Bundeva je bogata vlaknima koji su ključni za zdravlje creva tako što regulišu crevnu floru i pomažu redovno pražnjenje creva. Jedna šolja pirea od bundeve ima oko 7 grama vlakana, piše „Health“.
Jača imunitet
U ovom ukusnom jesenjem plodu ima vitamina C, B, a od minerala najviše sadrži kalijuma, fosfora, kalcijuma i gvožđa. Osim toga, sadrži pektine i celulozu, što je čini lako varljivom. Masnoća gotovo da nema, a sastoji se od 90% vode. To je dovoljan razlog da je uključite u ishranu tokom jeseni i unesete vitamine koji jačaju imunitet.
Pomaže pri mršavljenju
Uključivanje bundeve u ishranu može pomoći da brže smršate. Jedna šolja sirove bundeve isečene na kockice sadrži oko 30 kalorija. Vlakna koja se nalaze u bundevi mogu pomoći u kontroli težine, jer će vas bundeva zasititi i ubrzati varenje.
Pomaže regulisanje krvnog pritiska
Bundeva je prirodni izvor hranljivih sastojaka kao što su kalijum, kalcijum i magnezijum. Oni pomažu u regulisanju krvnog pritiska, ali se podrazumeva da pijete lekove za taj problem koje vam je dao vaš lekar.
Bonus video: