Stisak ruke je odraz vašeg zdravlja: Evo šta to govori o vašem zdravstvenom stanju

Tatjana Badarević Vesti 21.09.2024 11:51 0

Stvarna snaga vašeg stiska može značiti mnogo više od toga koliko ste sigurni u sebe. Ispostavlja se da snaga stiska može biti pouzdan pokazatelj opšeg zdravlja.

ruka

Shutterstock

 

Ovaj detalj u komunikaciji i upoznavanju može čak biti predskazatelj stanja vašeg srca i krvnih sudova. Čvrst stisak ruke vrlo jasno govori o našem zdravlju.

- Snaga stiska ruke je veliki pokazatelj zdravlja - kaže Milica Mekdovel, doktorka fizioterapije iz Montane i osnivačica "Clearwater Physical Therapy" u Bozemanu.

Ona nam govori o mišićnoj izdržljivosti, snazi i zdravlju kostiju u gornjim ekstremitetima. Snaga stiska takođe može ukazivati na opštu smrtnost i smrtnost uzrokovanu kardiovaskularnim bolestima. Iako zvuči iznenađujuće, istraživanja pokazuju povezanost između snage stiska i dugovečnosti.

- Otkrili smo da je mišićna snaga odraz mišićne, ali i vaskularne slabosti - dodaje Daril Leong, dr. sc., vanredni profesor i vodeći istraživač u Institutu za istraživanje populacijskog zdravlja na Univerzitetu Mekmaster u Ontariju, Kanada.

Šta snaga stiska znači za zdravlje

U istraživanju snage stiska, Leong i njegov tim otkrili su da su u oko 25% slučajeva lekari zapravo nesigurni oko uzroka problema s kardiovaskularnim sistemom. Leong je krenuo u potragu za novim potencijalnim faktorima, pri čemu je snaga stiska bila među najvažnijima.

- Mišići i tkiva slabe s vremenom, baš kao i naš kardiovaskularni sustav. Mjerenje snage stiska bio je jednostavan način da ih povežemo - rekao je Leong.

Leongovo istraživanje merilo je snagu stiska kod više od 125.000 odraslih osoba koristeći dinamometar, ručni uređaj koji meri silu stiska. Iako je snaga stiska mera, to nužno nije uzrok smrtnosti kod slabih rezultata.

- Snaga stiska je jeftina i jednostavna za merenje, a takođe možete meriti snagu nogu kao pokazatelj - kaže Leong.

No, istraživanje je pokazalo da slaba snaga stiska verovatno znači slabe mišiće uopšteno, što je povezano sa slabim kardiovaskularnim zdravljem. Zaključak, kaže Leong, je da biste trebali redovno da vežbate.

Bonus video:

 

Komentari (0)
Loading