Većina nas ih jede svakog dana, čak i deca: Ove 4 namirnice povećavaju rizik za dobijanje dijabetesa

Vesti 18.09.2024 16:02 0

Određene namirnice mogu značajno povećati rizik za dobijanje dijabetesa tipa 2.

žena

Shutterstock

Prema istraživanju koje su sproveli britanski naučnici, određene vrste prerađene hrane mogu značajno povećati rizik za dijabetes tipa 2. Istraživači su pratili gotovo 312.000 ljudi iz osam evropskih zemalja tokom prosečno 11 godina, a gotovo 15.000 njih je dobilo dijabetes tipa 2. Svako povećanje unosa visoko prerađene hrane za 10 posto povezano je s povećanjem rizika od dijabetesa za 17 posto.

Namirnice povećavaju rizik za dijabetes

Hrana koja sadrži mnogo kalorija, šećera, masti i soli je najštetnija, a naučnici su izdvojili četiri vrste:

1. slane grickalice

2. proizvodi životinjskog porekla, poput prerađenog mesa

3. gotova jela

4. slatki napici (sokovi i drugi zaslađeni napici)

Istraživanje je pokazalo da su te četiri vrste hrane povezane s većim rizikom od dijabetesa.

Šta jesti umesto toga?

"Ovo istraživanje potvrđuje da nisu sve visoko prerađene namirnice jednake u smislu zdravstvenih rizika", napominje britanska doktorka i profesorka gojaznosti, dijabetesa i endokrinologije na Univerzitetu u Londonu, Rejčel Baterham.

Istraživači su preporučili zamenu za prerađenu hranu, poput jaja, mleka i voća, konzervisane ribe, sira i orašastih plodova. One mogu pomoći u smanjenju rizika od dijabetesa, iako nema sigurnog načina da se potpuno spreči to stanje. "Što je dobro za vaše srce, dobro je i za vaš mozak. Važno je biti svestan da prehrambeni izbori igraju veliku ulogu u prevenciji dijabetesa i drugih hroničnih bolesti, poput gojaznosti i bolesti srca“, zaključila je doktorka.

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading