Pluća mi kolabiraju jednom mesečno: Neobično stanje joj od života pravi pakao, a za sve je kriva jedna prirodna stvar

Vesti 11.09.2024 17:28 0

Gospođa Pikering je bila na oporavku dva meseca, sve dok joj pluća nisu kolabirala po treći put u januaru 2024.

pluća

Shutterstock

Žena iz Liverpula podelila je priču o zastrašujućem kolapsu pluća koji se dešava svaki put kada dobije menstruaciju - lekari veruju da je to retka forma endometrioze.

Dženifer Pikering (39) vodila je aktivan način života do septembra 2023. godine, kada je pomislila da je povredila rame u teretani. Ali nakon dva dana patnje, rendgenski snimak je otkrio da joj je desno plućno krilo kolabirano. Od tada bivša učiteljica pilatesa jednom mesečno pati od kolapsa pluća, savršeno usklađenog sa njenim menstrualnim ciklusom, piše Dejli mejl.

Iako nema zvaničnu dijagnozu, lekari su „neformalno“ rekli da ima torakalnu endometriozu — retko reproduktivno stanje u kome se tkivo iz materice širi na druge delove tela. Tipično, tkivo raste u predelu stomaka i karlice, kao što su creva ili bešika. Ali kod torakalne endometrioze - za koju se kaže da pogađa jednu od 10 žena sa endometriozom - tkivo raste u grudnoj šupljini i utiče na pluća.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO), oko 10% žena u reproduktivnom dobu širom sveta ima endometriozu. 

Endometrioza grudnog koša se ponaša kao sluzokoža materice, akumulirajući se i zatim izlučujući svakog meseca sa menstrualnim ciklusom, prema Endometriozi UK. Može izazvati bol u grudima, kolaps pluća, ponekad bolesnici iskašljaju krv ili se krv nađe u grudnoj šupljini. Bez lečenja, stanje može biti fatalno. Međutim, za mnoge žene ovi simptomi ostaju nedijagnostikovani godinama, dodaje Endometrioza UK. 

grlo

Shutterstock

 

Ako dalji testovi potvrde dijagnozu torakalne endometrioze gospođe Pickering, možda će joj biti propisane pilule za kontrolu rađanja kao terapija, kao i strog, zdrav način života. 

„Osećam se kao da mi je torakalna endometrioza oduzela ceo život. Volela sam da putujem, hoverbord, idem u teretanu — bilo je veoma, veoma teško odreći se svega toga. A tretman je bio neverovatno bolan“, rekla je gospođa Pikering.

U septembru 2023, gospođa Pikering se odmarala nakon laganog vežbanja u teretani. Završila je trening sa nekoliko istezanja na strunjači, fokusirajući se prvo na noge i gluteuse. Ali kada je zauzela određeni položaj, osetila je da joj nešto ,,kida" desnu lopaticu. 

„Osećao sam se kao da mi je neko zabio nož u leđa, bilo je jako bolno. Pomislio sam – 'šta se, zaboga, dešava?' Odmah sam izašla iz teretane - bila sam ubeđena da sam uganula rame, rekla je. 

Dva dana kasnije, nakon što je shvatila da bol nije nestao, odlučila je da ode u Univerzitetsku bolnicu Kraljevskog Liverpula da zatraži snimanje. Ali snimak je pokazao da joj se desno plućno krilo spontano srušilo - i rečeno joj je da treba da vidi specijaliste za pluća. Morala je da se podvrgne operaciji, nakon čega je provela šest nedelja u konsultaciji sa specijalistom za pluća - verujući da se to neće ponoviti. 

„Drugi put joj se ista stvar dogodila u oktobru 2023. Ostala sam na respiratoru nedelju dana, do prve nedelje novembra“, priseća se gospođa Pikering.

respirator

Shutterstock

 

Po prvi put, gospođa Pikering je pomislila da je njen kolaps pluća možda povezan sa njenim menstrualnim ciklusom, ali lekari su prvobitno odbacili teoriju jer joj nije dijagnostikovana karlična endometrioza. Takođe nije iskusila nijedan od simptoma karlične endometrioze kao što su obilne menstruacije i bol u karlici. 

U novembru je upućena na torakoskopsku hirurgiju uz pomoć video zapisa (VATS), koja uključuje sićušnu kameru i hirurške uređaje umetnute u njena grudi za lečenje kolapsa pluća. Trebali su joj meseci da se oporavi. 

,,Posle operacije, morate da imate nešto što se zove grudni dren. On odvodi svaki višak tečnosti ili vazduha - koji, ako se ne isuši, može biti zaista opasan za srce. Dreni su veoma bolni, veoma je teško spavati sa drenažom - bukvalno osećate strano telo u grudima „Takođe, morate biti veoma oprezni tokom prva tri do osam meseci – u njemu dobijate prilično detaljan program oporavka, kao da ne možete da usisavate dok ne prođe 12 nedelja ili da ga pokupite. bebu do 10 nedelja", objasnila je ona.

Gospođa Pikering je bila na oporavku dva meseca, sve dok joj pluća nisu kolabirala po treći put u januaru 2024. Posle januara, tako se nastavilo svakog meseca. Seo sam i pomislio – bilo je 26 dana razlike između kolapsa, svaki put. Zaista sam sumnjala da to ima ikakve veze sa mojim ciklusom, rekla je.

pluća

Shutterstock

 

U aprilu 2024, Dženifer je ponovo dijagnostikovan ciklični kolaps pluća. Poslata je radiologu sa iskustvom u dijagnostici torakalne endometrioze, a magnetna rezonanca je otkrila da ima ,,čvoriće" oko grudnog koša. Uzorak je poslat na biopsiju i gospođa Pikering još uvek čeka rezultate, ali lekari su joj rekli da je to više nego verovatno tkivo endometrijuma. 

U međuvremenu, gospođa Pickering je pokrenula GoFundMe prikupljanje sredstava za finansiranje dana obuke lekara o torakalnoj endometriozi. 

,,Trenutno smo u ranoj fazi planiranja. Želim da dodatno edukujem lekare o ovom stanju jer ono izostaje u mnogim pregledima. To bi bila obuka za radiologe, o tome na šta treba da vode računa i nadam se da ću moći. da dovedem svog radiologa da održi razgovor.“, rekla je gospođa Pikering. 

 

 

Bonus video:

 

@najzena.rs Pre porođaja je pojela đevrek i zamalo da joj oduzmu bebu! #najzena #zena #fypシ #foryoupage #srbija #fypシ゚viral #fy ♬ original sound - Najzena.rs

 

Komentari (0)
Loading