Lekari joj govorili da je u pitanju stres, a zapravo se krila podmukla bolest: Iznenada je pokosilo skriveno srčano oboljenje

Tatjana Badarević Vesti 16.08.2024 20:34 0

Rajan Grifits (32) je patila od nedijagnostikovane srčane komplikacije, zvane miokarditis koji može oslabiti srčani mišić i povećati rizik od smrtonosnih komplikacija uključujući srčani i moždani udar.

miokarditis

Shutterstock

 

Rajan Grifits, 32-godišnja geodetkinja iz Sejla u Mančesteru, dve i po godine patila je od gubitka daha i lupanja srca. Lekari su stalno tvrdili da su njeni problemi povezani sa stresom. U martu prošle godine požalila se svojoj porodici da joj srce "igra", a nekoliko sati kasnije njena mama ju je pronašla mrtvu nakon što je pretrpela srčani zastoj, piše Daily Mail.

Nakon njene smrti porodica je saznala da je Rajan patila od nedijagnostikovane srčane komplikacije zvane miokarditis, koja može oslabiti srčani mišić i povećati rizik od smrtonosnih komplikacija uključujući srčani i moždani udar. Njena sestra Fijon Grifits-Armstrong sada poziva mlade Britance da budu ustrajni sa lekarima te da ne ignorišu zabrinjavajuće simptome i da traže dijagnozu. "Prošla je sve kontrole, ali je otpuštena idući dan i bila je potpuno dobro", rekla je sestra.

Objasnila je da bolnički testovi nisu ništa otkrili, a lekari su mislili da bi lupanje srca moglo biti povezano sa stresom. "Onda nam je u martu 2023. svima poslala poruku da joj srce opet 'igra' i da će otići u bolnicu. Ceo dan nam je slala poruke i činila se potpuno dobro, iako se cele te nedelje osećala loše. U subotu pre toga svi smo zajedno bili napolju na piću i proveli smo se sjajno", ispričala je Fijon.

miokarditis

Shutterstock

 

 

Tokom svoje treće posete lekarima, Rajan je celu noć zadržana u bolnici zbog praćenja. U 2 sata ujutru njenu sestru nazvala je njihova majka koja joj je rekla da dođe u bolnicu jer Rajan ne reaguje te je umrla nekoliko sati kasnije. "Mislim da je to bio potpuni šok i za osoblje na odeljenju jer nisu znali koliko je ozbiljno. Nisu imali pojma šta se dogodilo", objasnila je Fijon. Obdukcijom je utvrđeno da je Rajan umrla od akutnog miokarditisa čiji se znakovi mogu otkriti testovima.

"Rajan je bila u formi i zdrava te se tako dobro oporavila od epizoda srčanih palpitacija da ih lekari verovatno zato nisu uzeli kao znak upozorenja. Mislimo da je to što je nesvesno dobila virusnu infekciju imalo takav učinak na njeno srce", rekla je njena sestra čija je porodica i dalje zbunjena i želi odgovore. "Jednostavno ne očekujete da će se ovo dogoditi dobroj i zdravoj 32-godišnjoj ženi. Sve je uradila kako treba pa je frustrirajuće što se dogodio propust. Koliko sam pročitala, miokarditis se može sprečiti i lečiti. Stvarno nas ljuti što su njeni simptomi jednostavno odbačeni kao stres. Jednostavno je nisu shvatali ozbiljno", objasnila je Fijon.

miokarditis

Shutterstock

 

 

Miokarditis se obično javlja nakon virusa. Uzrokuje ga preterana reakcija telesnog imunog sastava na infekciju, uzrokujući upalu, koja može ostati u srcu čak i nakon što se virus očisti. Dok neki oboleli nemaju simptome, miokarditis kod drugih može uzrokovati bolove u grudima, lupanje srca i otežano disanje. U retkim slučajevima, ako je upala teška, miokarditis može ostaviti ožiljke na srčanom mišiću što može uticati na električnu aktivnost srca kao i na to koliko dobro krv pumpa telom, potencijalno izazivajući srčani udar. Kardiolozi su više puta naglasili da vakcina nije dovela do porasta kardiovaskularnih zdravstvenih problema.

Fijon Grifits-Armstrong sada želi da podigne svest o stanju i očuva uspomenu na svoju pokojnu sestru trčanjem 32 maratona u 32 dana za Britansku fondaciju za srce, a prikupila je gotovo 2.000 funti na platformi GoFundMe. "Rajan je bila živahna, energična osoba. Uvek je imala osmeh na licu te je imala takvu želju za životom. Sve smo radile zajedno pa mi se ceo svet srušio kad je umrla. Propustila je ključne životne trenutke poput mog venčanja. To nije nešto kroz šta tvoji roditelji treba da prođu jer to nije redosled života. Samo ne želim da je ljudi zaborave jer je bila neverovatna osoba", zaključila je njena sestra.

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading