Pevačica se obrušila na špansko ministarstvo finansija i poresku upravu: Šakira besna, pale teške reči, sve objavila?

Nedeljko Tišanović Vesti 05.09.2024 13:13 0

Nije ih štedela...

Šakira

Courtesy Hard Rock International / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Kolumbijska pevačica Šakira prošle godine je optužena za neplaćanje 14,5 miliona evra španskog poreza na dohodak u periodu od 2012. do 2014. godine. Ona sada tvrdi da su je vlasti javno osudile kao "vešticu tokom Inkvizicije". 

Šakira je prošle godine postigla nagodbu sa španskim tužiocima i dobila kaznu od 7 miliona evra. Pevačica je rekla da je bila "progonjena" pre nego što je pristala na nagodbu i priznala krivicu, te je optužila španski pravosudni sistem za "kampanju klevete". U pismu objavljenom u španskom El Mundu, ona je kritikovala špansku poresku upravu za seksističko zastrašivanje, tvrdeći da su je prikazali kao "lovački trofej".

 Imala sam 120 koncerata u 90 različitih gradova. Kako osoba koja ima 120 koncerata može izgubiti novac? Zvuči čudno, znam, ali danas se moja imovina sastoji od onoga što sam zaradila pre nego što sam stigla u Španiju i onoga što sam zaradila kada sam je napustila. Sve što sam zaradila u godinama između je otišlo Španiji — poručila je.

Više nego što žele da kazne one koji se ne pridržavaju pravila, španska poreska uprava želi da se hvali svojim lovačkim trofejima kako bi ponovo izgradila kredibilitet. A kako to postižu? Tako što zastrašuju ljude, prete im zatvorskom kaznom, kompromituju umove naše dece i stavljaju nas pod pritisak kako bi nas slomili. Hteli su da javnost poveruje da ja nisam plaćala porez, dok je istina da sam plaćala mnogo više nego što sam trebala — dodala je pevačica.

Španski državni tužioci su prošle godine tokom suđenja najavili da će tražiti osam godina i dva meseca zatvora, kao i novčanu kaznu od 23,7 miliona evra, ako sudija presudi protiv pevačice u svim tačkama optužnice za poreznu prevaru koja se navodno dogodila između 2012. i 2014. godine. U optužnici su naveli da je Šakira tih godina stalno živela u Španiji, prvo u stanu Žerarda Pikea, a zatim u njihovoj zajedničkoj vili. Takođe, istaknuli su da je njeno odsustvo iz Španije zbog posla i drugih razloga bilo "sporadično", osim 61 dan koji je provela u SAD-u 2012. godine, kada je bila član žirija u emisiji "The Voice".U svom emotivnom pismu optužila je poreske vlasti za seksizam i rekla kako su manipulirali njenom željom da ostane u vezi sa Pikeom.

Da je pevač bio muškarac iz Amerike i da se zaljubio u ženu iz Španije koju je redovno posećivao, teško mi je da verujem da bi poreska uprava pomislila da se hteo skrasiti s njom. Osoba koja provodi svoje vreme na turneji širom sveta ne može imati nameru da fiskalno boravi na jednom mestu samo zato što osoba s kojom je trenutno u vezi tamo živi. Bilo bi isto kao da mislimo da turisti koji dolaze na letovanje u Ibizu treba da postanu poreski građani samo zato što su imali lokalnu romansu — dodala je kolumbijska zvezda.

U pismu je još jednom pomenula da je sve radila u korist svoje dece, a potom je poručila:

Stvari se ne rešavaju spaljivanjem javne ličnosti svake godine na lomači, kao što je bilo tokom Inkvizicije, kako bi se vratio izgubljeni prestiž. Želim da ostavim svojoj deci nasleđe žene koja je objasnila svoje razloge smireno i u svom vlastitom vremenu, kada je ona smatrala da je to potrebno, a ne kada su je prisilili na to. Moraju znati da sam svoju odluku donela kako bih ih zaštitila, kako bih bila uz njih i nastavila sa svojim životom.

Inače, Šakira je 2022. godine prekinula vezu s Piqueom nakon 11 godina zbog njegove navodne prevare. Par ima dva sina, Milana i Sašu.

 

Bonus video: 

 

 

Komentari (0)
Loading