Nije ostvarila poslednju želju pred smrt: Životna priča Dare iz "Žikine dinastije", koju je cela Jugoslavija volela

Nedeljko Tišanović Vesti 18.07.2024 19:08 0

O njoj se malo znalo, jer nije volela da daje intervjue.

Printscreen/Youtube

Printscreen/Youtube

Na današnji dan 1934. godine u Novom Sadu rođena je pozorišna i filmska glumica Darinka Dara Čalenić. Ova umetnica domaćoj publici je najprepoznatljiva po ulozi Dare u serijalu "Žikina Dinastija".

Ona je svoje poslednje dane provela u Beogradu iako je imala želju da to bude u njenoj kući na Floridi gde je živela. Preminula je 2. marta 2021. godine u 87. godini. Sahranjena je u krugu porodice u Novom Sadu, a posthumno je odlikovana povodom Dana državnosti Srbije.

O njenom životu se nije previše znalo, jer nije volela da daje intervjue. 

Printscreen/Youtube

Printscreen/Youtube

 

 

Kako smo i napomenuli, publika je pamti po ulozi Dare i i dalje živi njena replika "Bobo, sine, ljubi ga majka" i kako i sama kaže, ne vidi ništa posebno u toj rečenici.

Tipična rečenica svakog roditelja. Snimanje filma pamtim po tome da je uvek bilo mnogo publike i iza kamere — pričala je ona i osvrnula na pitanje da li je gledala svoju ulogu u kultnom filmskom ostvarenju u intervjuu za Kurir. 

Nisam to ništa gledala do pre dva meseca. Dopalo mi se. Gidra i ja smo kao stvoreni za komediju, pa nije ni čudo što nas je reditelj spojio i izabrao da nosimo film „Žikina dinastija“ je napravljen za narod, a mi smo prema sebi veoma strogi. Film se voli zbog Gidre, a malo i mene. Ne mislim da sam neka velika glumica. Gledaoce ne možete prevariti. U ovoj priči su se prepoznali obični ljudi i svako je pronašao nešto što ga zanima — govorila je ona.

Iz javnog života i sa scene se povukla za vreme snimanja pomenutog serijala. 

Nije mi žao. Otišla sam i iz "Žikine dinastije“ jer nisam živela u Srbiji. Amerika je bila zanimljiva za mene kao umetnika. Odlazila sam na izložbe, u pozorište i filmske susrete. Družili smo se s Endijem Vorholom i Lorin Bekol, a Orson Vels je često bio u našem društvu. Davno je bilo da se setim — pričala je.

Printscreen/Youtube

Printscreen/Youtube

 

 

Kada se prisećala situacija sa snimanja najviše je pominjala Gidru, prijatelja Milana i prije Jelenu.

Volela bih da opet sretnem i svog sina Bobu, kao i Mariju — kratka je bila glumica.

Tokom života karijere u Srbiji nije se mnogo družila sa kolegama, ali jedna koleginica joj je posebno ulepšala život - Ružica Sokić.

Nas dve nikad nismo ni sanjale da ćemo biti poznate glumice. Ima kolega koji maštaju o velikoj karijeri, a nas nije zanimala popularnost. Često smo zajedno slušale Mocarta. Volela je klasiku, kao i knjige. To sve prođe, ko da nije bilo. Ceo život.

Dara je bila u braku sa Vladom Petrićem (89), čuvenim profesorom sa Harvarda, sa kojim je ostavila veliko zaveštanje u Srbiji. Vlada je jednom prilikom objašnjavao da priča o Dari nije potpuna bez osvrta na njeno detinjstvo i rane iz Drugog svetskog rata.

Brata su joj odveli u logor. Bio je zarobljen u Poljskoj. Tragediju nosi na duši — kaže Vlado i dodaje da je glumica retko kada pričala o svom bratu i da se retko seća tog perioda života, pričali su 2017. godine za Kurir. 

 

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading