INTERVJU Kijanu Rivs, glumac: ,,Uživao sam u Srbiji"

Vesti 05.07.2024 10:23 0

Američki glumac Kijanu Rivs o Srbiji i filmu koji mu je doneo najveću popularnost

Kijanu

Shutterstock

Kanadski glumac Kijanu Rivs proslavio se svojim umećem u tetralogiji filmova „Matriks“ i franšizi „Džon Vik“. Kijanu je takođe talentovan muzičar koji je član alternativnog benda Dogstar.

Dogstar je osnovan 1991. godine, nakon što su se Rivs i muzičar Mejlhaus slučajno upoznali u supermarketu, a zbližio ih je hokej. Originalni vokal i gitarista Greg Miler pridružio im se 1992. godine, ali je izašao iz benda nakon turneje 1995. Bend je do sada objavio albume „Our Little Visionary“ (1996), „Happy Ending“ (2000).

kijanu rivs

rina

 

Mnoge je obradovala činjenica da su Kijanu i njegov bend posetili Srbiju ovog leta. Oni su nastupili na ovogodišnjem Arsenal festu u Kragujevcu između 27. i 29. juna. U čast toga smo odlučili da se osvrnemo na uspešnu karijeru Kijanu Rivsa kroz intervjue koje je glumac dao za magazine „Empajer“ i „Roling Stoun“.

Šta vas je privuklo kod filma „Matriks“?

- Privukao me je scenario, odnosno jezik. Način na koji likovi govore i šta govore. Svideo mi se dijalog, i ideje. Zaista me je oduševilo pripovedanje. Pronašli su način da od linearnog putovanja naprave priču koja nije linearna.

Kijanu

LANDMARK MEDIA / Alamy / Alamy / Profimedia

 

Čemu je posvećena najveća pažnja prilikom snimanja?

- Film je fokusiran na likove i na priču. Zato su hteli da glumci budu u scenama borbe. A nešto se posebno ističe kada je u pitanju priča. Iz tog razloga nikada nisam smatrao da je film akcioni, ako ne računate scenu s oružjem u državnom lobiju. Volim napetost nakon pet sati postavljanja scene, a zatim i pokušaja. To mi se sviđa. Zastrašujuće je, ali i uzbudljivo.

Koja vam je bila omiljena scena?

- Scena pada kada sam skočio sa zgrade. Imali su samo ljude i mašinu koja me je okrenula naopačke. Naučio sam kako da pravilno uradim salto unapred i unazad i da trčim uz zid. Takođe sam imao priliku da uradim jedan od okreta, tako da sam zaista uživao.

Kijanu

LANDMARK MEDIA / Alamy / Alamy / Profimedia

 

Šta najviše volite kod nastupa s vašim bendom Dogstar?

- Volim nastupe na festivalima. Samo vas molim da nas ne gađate teškim predmetima. Možete blatom. Blato mi ne smeta. Navikao sam na to.

Kako biste opisali vaš prvi singl nakon pauze od 23 godine?

- Definitivno se ne uklapa u stari, već u noviji stil Dogstara. Mislim da je razrađeniji. Imali smo sjajnog producenta Dejva Tramfija i inženjera Radija Lija Kulersa. Mislim da je singl sofisticiraniji. Mnogo toga mu daje letnji prizvuk. Pesma sadrži mnogo smislenosti i umeća. Imam osećaj da se razlikuje od prethodnih.

kijanu rivs

rina

 

Slažete li se s tvrdnjom da je Dogstar grandž bend?

- Mi nikada nismo bili grandž bend. Dogstar nikada nije jurio zvuk; nikada nismo želeli da budemo kao neko drugi, i sigurno nikada nismo svirali grandž. Opisao bih bend kao indi-pop-rok-narodan.

kijanu rivs

rina

 

Da li je istina da je pandemija ponovo ujedinila bend?

- Jeste sigurno. Bret i ja smo otišli u prostor za probe i pokušali da isprobamo neke ideje. Međutim, rekao bih da se ništa konkretno nije desilo do 2021. godine kada smo se okupili i odlučili da pokušamo da sviramo i vidimo kako se osećamo. Potom smo pokušali da napišemo neke pesme i imali viziju da napravimo ploču, što smo i uradili.

Šta biste poručili fanovima?

- Uživali smo u turneji i druženju s vama. Želimo da nastavimo tim tempom. Uskoro ćemo nastupati i s novim pesmama. Nadamo se da ćemo vas videti tamo! 

 

 

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading