Prilično drska i samuverena: Ko je Viktorija Starmer, žena budućeg britanskog premijera, "previše svoja da se useli u Dauning strit"

Slobodanka Ćorić Vesti 04.07.2024 14:40 0

Evo bližeg pogleda na ženu koja bi mogla biti jedna od sledećih stanara Dauning strita. Lejdi Starmer nikada nije dala intervju - i prema rečima njenog muža ser Kira, to se neće promeniti

Lady Victoria

Profimedia

Sve je verovatnije da će sir Kir Starmer biti sledeći premijer Velike Britanije. Uz sir Kira u Dauning strit će se preseliti kako se pretpostavlja i njegova supruga Viktorija, bivša advokatica koja sada radi u oblasti zdravstvene zaštite u NHS-u.

Iako je javnost bolje upoznala sir Kira tokom poslednjih meseci kroz niz emotivnih TV i novinskih članaka, mnogo manje se zna o gospođi Starmer, jer se drži dalje od javnosti. 

Gospođa Starmer, poznata među prijateljima kao Lejdi Viktorija, je ćerka poljsko-jevrejskog oca i majke koja se konvertirala u tu veru.

Sir Kir je u intervjuu za "Jevrejski hronikl" u martu 2021. godine izjavio da porodica i dalje poštuje tradiciju večernjeg obroka petkom kod kuće. Takođe, posećuju Liberalnu jevrejsku sinagogu u St John’s Wood-u u Londonu, iako je sam ateista.

Lady Victoria

Profimedia

 

Kao rođena i odrasla Londonka, gospođa Starmer je odrasla u delu Londona poznatom kao Gospel Oak, na severu grada, nedaleko od mesta gde par sada živi sa dvoje dece.

Gospođa Starmer je radila kao advokatica kada se upoznala sa svojim budućim suprugom dok je on radio kao advokat u advokatskoj kancelariji Dauti Strit početkom 2000-ih, pre nego što je postao direktor javnih tužilaca.

Opisujući njihov prvi susret tokom pojavljivanja u emisiji "Životne priče Pjersa Morgana" 2020. godine, sir Kir je rekao: "Bio sam u sudnici i ceo proces je zavisilo od toga da li su dokumenti tačni.

"Pitao sam kolege ko je zapravo sastavio te dokumente, rekli su da se radi o ženi po imenu Viktorija, pa sam rekao: dajte mi je na telefon."

Ona je odgovarala na pitanja u vezi dokumenata i, upravo pre nego što je spustila slušalicu, čuo je kako izgovara: "Koji su oni k*** da nas pozivaju".

Uprkos tom nepovoljnom početku, sir Kir ju je kasnije pozvao na sastanak u pub Lord Stanli u Kembdenu. Od tada se njihov odnos razvio i par se kasnije venčao 2007. godine.

I dalje žive u istom delu Londona, u gradskoj kući vrednoj 1,75 miliona funti, unutar sir Kirove izborne jedinice Holborn i St Pancras.

Lady Victoria

Profimedia

 

Gospođa Starmer je napustila pravni posao sekretara u školi svoje dece i da bi radila na svom poslu u NHS-u - poslu koji, kako je Sir Keir rekao, ona voli i planira da nastavi čak i ako on postane premijer.

Za razliku od supruge Rišija Sunaka, Akšata Murti  - koja ga je predstavila na poslednjoj konzervativnoj konferenciji - i supruga prethodnih premijera, gospođa Starmer uglavnom bira da ostane van političke javnosti, čineći samo nekoliko javnih pojava.

Učestvovala je na 80. godišnjici bitke za Britaniju u septembru 2020. godine i, godinu dana kasnije, na prethodnoj konferenciji Laburističke stranke u Brajtonu.

"Gledaoci su pohvalili njenu tihu samouverenost i jednostavan izgled zaposlene majke - prethodno je fotografisana u kožnim pantalonama i patikama... sa kosom dovoljno sjajnom da parira vojvotkinji od Kembridža", zabeležio je jedan izuzetno hvalospevan izveštaj u časopisu Tatler.

I Dejli Telegraf se takođe zainteresovao za nju u isto vreme, sa izvorom iz Laburističke stranke koji je rekao Camilli Tominey: "Ona je prilično drska u smislu da je ne brine previše šta on radi. Ako on ikada uđe u Dauning strit, ona će veoma uspešno voditi svoj život.

"Ona neće biti u centru pažnje kao Šeri Blair, već više kao pozadinska figura tipa Sara Braun", dodao je prijatelj.

Lady Victoria

Profimedia

 

"Oni imaju odličnu dinamiku - ona provodi dosta vremena rugajući mu se jer može biti tako ozbiljan. Nikad je nisam videla kao posebno političku osobu - uvek je imala svoje interese."

Gospođa Starmer je od tada prisustvovala nekoliko drugih događaja sa sir Kirom, uključujući finale Evropskog prvenstva 2020. godine na stadionu Vemblej, paljenju sveća u čast ubijene Sare Everard i polufinale ženskog singla na Vimbldonu na Centralnom terenu 7. jula 2022. godine.

Sa tamnim naočarima u Kraljevskoj loži, gospođa Starmer je delovala kao da je zainteresovana za meč između Ons Žabeur i Tatjane Marije, što se, slučajno, dogodilo upravo na dan kada su Konzervativci uspeli da prinude ostavku Borisa Džonsona na ono što se pokazalo kao operetski dan u Vestminsteru.

Gospođa Starmer nastavlja da održava imidž žene iz senke tokom kampanje za izbore i odbila je zahteve za intervjue, komentare i "off the record" informacije od strane prijatelja, prema Dejli Telegrafu .

"Nismo je podstakli da daje izjave", rekao je kancelarija lidera Laburista za list. "Gospođa Starmer NEĆE davati intervjue."

Danas je sir Kir je napravio kratko putovanje iz svog doma u Kentish Town-u do biračkog mesta kako bi glasao u izbornoj jedinici Holborn i St Pancras.

Lider Laburista Kir Starmer i njegova supruga, Viktorija, stigli su peške i držeći se za ruke ušli su u dvoranu smeštenu u sklopu stambenog kompleksa kako bi glasali na opštim izborima.

Starmersi su moji komšije u Kentiš Taunu, piše Eleanor Mils, gde Viktoria kao sekretar u lokalnoj školi sa svojim modernim, poslovno orijentisanim stilom života, značajno doprinosi lokalnoj zajednici. U ovom kraju poznata kao „Lady Vik“ (kako je naziva lider Laburističke stranke), ona jasno pokazuje da je samostalna žena i možda čak neće ni preseliti u Broj 10.

Za razliku od supruge Rišija Sunaka, Akšate Murti, koja ga je predstavila govorom na konferenciji Torijevaca i dala intervju za "Graciju" u kojem je govorila o obavezama i omiljenim porodičnim aktivnostima, retko viđamo ili čujemo suprugu lidera Laburista.

Brižan privatni život

Starmerovi imaju dvoje dece i žive u Kembdeni, u njegovom izbornom okrugu Holborn i St Pancras. Ne spominju imena svoje dece u javnosti.

"Neću se pretvarati da joj je lako, jer nije. Ona želi da nastavi sa svojim životom", rekao je.

"Velika je invazija kada imate medije ispred kuće. To utiče na celu porodicu. To utiče na nju, a uticaće još više ako budemo dovoljno privilegovani da to ostvarimo."

Komentari (0)
Loading