Ko je Stela Moris? Zbog Džulijana Asanža promenila ime, rodila mu 2 sina, začeta u ambasadi Ekvadora

Slobodanka Ćorić Vesti 25.06.2024 07:59 0

Stela Moris je uspešna advokatica i majka dvojice sinova Julijana Asanža

stela asandž

Profimedia

Džulijan Asanž je pušten iz zatvora, 25. juna, i napustio je Britaniju, saopštio je Vikiliks, postigavši prekretnički dogovor sa američkim vlastima koji je okončao njegov dugogodišnji pravni triler. "Džulijan Asanž je slobodan", napisao je Vikiliks o svom osnivaču, koji je bio zatvoren u Britaniji pet godina boreći se protiv izručenja Sjedinjenim Državama koje su ga gonile zbog otkrivanja vojnih tajni.

On je pristao da prizna krivicu za jedan slučaj zavere radi dobijanja i širenja nacionalnih odbrambenih informacija, prema dokumentu koji je podnet sudu na Severnim Marijanskim ostrvima u Tihom okeanu.

Asanž treba da se pojavi u američkom teritorijalnom sudu u sredu ujutru po lokalnom vremenu. Očekuje se da će biti osuđen na 62 meseca zatvora, sa zaslugom za pet godina i dva meseca provedena u britanskom zatvoru. To znači da bi mogao da se vrati u svoju rodnu Australiju.

Australijska vlada je odgovorila da je slučaj Asanža "predugo trajao" i da "nema ničega što bi se dobilo njegovim daljim zatvaranjem". Izdavač, sada u 52. godini, bio je tražen od strane Vašingtona zbog objavljivanja stotina hiljada tajnih američkih dokumenata od 2010. godine kao šef sajta za uzbunjivanje Vikiliks.

stela asandž

Profimedia

 

 

Asanževa porodica izrazila je duboku zahvalnost za njegovu slobodu, uključujući njegovu majku Kristin Asanž koja je izjavila za australijske medije da je "zahvalna što se mučenje moga sina napokon završava". Njegova supruga Stella takođe je zahvalila aktivistima, pišući na društvenim medijima da "reči ne mogu izraziti našu ogromnu zahvalnost".

Dogovor o priznanju krivice verovatno će okončati skoro 14-godišnji pravni triler Džulijan Asanža.

Džulijan Asanž, osnivač Vikiliksa i jedan od najpoznatijih uzbunjivača na svetu, venčao se sa svojom dugogodišnjom partnerkom Stelom Moris 23. marta 2022. godine, u skromnoj ceremoniji u visoko obezbeđenom zatvoru Belmarš u Londonu.

I pored toga što je njen suprug, Džulijan Asanž, jedna od najkontroverznijih ličnosti na svetu, Stela Moris je dobila ogromnu podršku, uključujući britansku modnu dizajnerku Vivijen Vestvud.

"Veoma sam srećna i veoma tužna", rekla je okupljenima ispred zatvora nakon ceremonije. "Volim Džulijan svim svojim srcem, i želela bih da je ovde. On je najneverovatnija osoba na svetu i trebalo bi da bude slobodan."

Ko je zapravo majka Asanžovih dece i kako ga je upoznala?

Ona je državljanka Južne Afrike kubanskog, španskog i švedskog porekla. Od njihovog susreta 2011. godine, Stela Moris se neumorno borila da spreči izručenje Džulijana Asanža u SAD.

Stela Moris je pravo ime Sare Gonzales Devant. Rođena je u Johanezburgu 1983. godine i živela je u nekoliko različitih zemalja, uključujući Bocvanu, Lesoto, Švedsku i Španiju, pre nego što se preselila u Ujedinjeno Kraljevstvo kako bi se bavila ljudskim pravima.

stela asandž

Profimedia

 

Njen otac, Šveđanin kubanskog porekla, bio je arhitekta, dok je njena španska majka bila pozorišni reditelj. Bili su deo ansambla Medu Art Ensemble, kolektiva kulturnih aktivista, i igrali su značajnu ulogu u borbi protiv aparthejda, politike rasne segregacije i nasilne nepravde u Južnoj Africi.

Prema Gardijanu, Devant je stekla diplomu prava i politike na SOAS Univerzitetu u Londonu, magistrirala izbegličko pravo na Oksfordu i magistrirala međunarodno javno pravo na jednom univerzitetu u Madridu.

Promenila je svoj identitet zbog Asanža i nije nikome otkrila ko je otac njenih dece

Moris je prvi put upoznala Asanža 2011. dok je on bio pod kućnim pritvorom u kući kapetana Vona Smita, podržavaoca Vikiliksa. Kao uspešan advokat i stručnjak za međunarodno pravo, unajmljena je kao deo Asanžovog pravnog tima kako bi pomogla u borbi protiv izručenja Švedskoj.

Godine 2012, Devant je zvanično promenila ime u Stela Moris kako bi zaštitila sebe i svoju porodicu. Par je, prema navodima, započeo svoju vezu 2015, verio se 2017, i ubrzo zatim dobio dva sina, Gabriela, šest godina, i Maks, četiri. Obojica dečaka su britanski državljani, ali u početku nije bilo naznaka da su Asanževi, pošto je Moris odbila čak i bliskim prijateljima da otkrije ko je otac, kako bi ih zaštitila.

stela asandž

Profimedia

 

Njihova tajna veza konačno je postala javna nakon što je Moris pokušala da obezbedi kauciju za osnivača Vikiliksa u aprilu 2020. godine.

stela asandž

Profimedia

 

Kada su je pitali šta ju je privuklo kod Asanža, rekla je za London Evening Standard prošle godine: "Fizički ga smatram privlačnim. Neverovatno je inteligentan i zanimljiv, radoznao je, brižan je, njegov način razmišljanja je zaista interesantan. Takođe je duhovit - to nije nešto što mnogi ljudi znaju o njemu. Ali ima vrlo igrački smisao za humor."

Venčala se sa Asanžom u zatvoru - i odmah je zamoljena da napusti mesto ceremonije

Iako je venčanje održano tokom redovnih poseta, Moris je rekla Press Association-u da su joj rekli da mora odmah da napusti zatvor čim se ceremonija završi.

stela asandž

Profimedia

 

"Kroz šta prolazimo je surovo i neljudski", rekla je Stela Moris novinarima nakon ceremonije.

Vlasti zatvora takođe su odbile paru pristup fotografu za venčanje tokom ceremonije, tvrdeći da su fotografije napravljene unutar zatvora potencijalni "sigurnosni rizik". Umesto toga, Moris, njeni sinovi i gosti pozirali su za fotografije sa cvećem i porukama podrške koje su dobili ispred zatvora.

Komentari (0)
Loading