Tužna sudbina Biljane Sečivanović: Sestrić u 8. godini umro od raka, roditelji, sestra i ona operisani od opake bolesti

Slobodanka Ćorić Vesti 15.04.2024 11:40 0

U aprilu je preminuo, a u avgustu bi napunio devet godina, a sa tri i po mu je dijagnostikovano

Biljane Sečivanović

Printscreen/RTS Ordinacija

Pevačica Biljana Sečivanović kroz život je imala teške momente, zdravstvene probleme u porodici, ali i sama se susrela sa opakom bolešću. Pevačicini roditelji bolovali su od raka, rođena sestra takođe, a najstresniji momenat je bio kada joj je od karcinoma preminuo osmogodišnji sestrić, a ona se neposredno posle toga porodila.

Biljana je sve vreme bila uz svog bolesnog sestrića od čije se smrti porodica nikad nije oporavila.

"Bila sam prisutna baš u vreme njegove bitke, borbe, pošto je u to vreme sestra operisala kičmu, jer je imala diskus herniju i nije mogla da ustane na noge", rekla je pevačica.

"Smenjivali smo se, naravno, svi mi iz uže porodice, ko je boravio sa njim, ko je mogao da provodi neko vreme, kvalitetno sa njim... Ja sam, takođe, provodila, iako sam bila sa već podmaklom trudnoćom. Kada je dete već bilo pod prilično jakim sedativima i kada vidite da mu nije dobro, ali je bio izuzetno hrabar... Nije imao punih devet godina kada je preminuo. U aprilu je preminuo, a u avgustu bi napunio devet godina, a sa tri i po mu je dijagnostikovano", nastavila je Biljana tešku priču.

Biljana je za RTS otkrila da se više puta suočavala sa najtežom dijagnozom, ali da se oba puta javila na vreme. I prvi i drugi put imala je ginekološki problem.

"Meni je, sva sreća,  otkriven karcinom u nultom stadijumu. Imam zdravstvenu kulturu od malena. Kao devojka sam počela da idem na pregled kod ginekologa redovno i nisam ih menjala, imala sam isključivo jednog kod koga sam godinama išla, koji je pratio moje zdravstveno stanje. S obzirom da u porodici imam tu neku porodičnu anamnezu da vučem taj neki gen i baka i mama u to vreme su operisale karcinome", istakla je Biljana Sečivanović i dodala da je redovno radila sve testove i posle treće kolposkopije su joj našli promene na grliću materice, ali je to bio sam početak i nije bilo razloga za brigu.

Podmukla vrsta karcinoma

U RTS ordinaciji je po prvi put otkrila da je operisala jajnik jer je bila na ivici karcionoma. 

"Veći sam strah imala kada sam operisala jajnik, jer sam tad bila već neko ko je bio zreo i znam da je karcinom jajnika jako podmukao i da se teško otkriva i da su mnoge naše žene izgubile glavu jer su simptomi podmukli. Meni su bili visoki CA 125, HE4 i Roma indeks, a onda se ustanovilo da je to granični tumor, kako su ga nazvali, pa su mi posle objasnili to je tumor kojeg čine neopredeljene te ćelije, ali se uglavnom kasnije opredele u maligne", objasnila je Biljana, i dodala da se operisala pre pet godina i da od tog momenta je rešila da se ne nervira za nevažne stvari.

Traženje socijalne podrške

Korisne savete o tome kako tokom mnogobrojnih stresova i izazova ostati stabilan, dala je psihološkinja i psihoterapeutkinja Sanja Stanić.

"Rad jeste jedan od mehanizama i načina da se suočimo sa stresom. Drugi način jeste da izbegavamo, potiskujemo, sklanjamo emocije, da kažemo ma nama nije ništa, ja sam iznad toga, mogu da izađem na kraj sa tim. Treći način bi bio da se žalimo, da kukamo, da stalno vrtimo i tražimo neku empatiju i razumevanje od drugih ljudi”, objasnila je psihološkinja.

"Moramo podeliti.Traženje socijalne podrške nekako jeste zdrav mehanizam, osloniti se na druge ljude, na porodicu, ako ne na porodicu, onda na prijatelje. Ako naša patnja prevazilazi naše socijalno okruženje, onda treba potražiti stručnu pomoć. To su sve dobri mehanizmi. Ali, preterano korišćenje svakog od ovih mehanizama, pa čak i rada i aktivnosti, potiskivanje, sedacija različitim supstancama, preterani radoholizam takođe ima neke svoje negativne posledice, prilično loše za nas", dalje je objasnila.

 

@najzena.rs "Tiršova nam je druga kuća": Marija je rodila zdravo dete, a onda je saznala strašnu dijagnozu! #najžena #fypシ #fypシ゚viral #žena ♬ original sound - Najzena.rs

 

Komentari (0)
Loading