RIZIK JE I DO TRI PUTA VEĆI Otkriveni poslovi koji mogu dovesti do raka jajnika

Slobodanka Ćorić Vesti 11.07.2023 14:06 0

Novo istraživanje pokazuje da rad 10 ili više godina na određenim poslovima može dovesti do povećanog rizika od bolesti

kosa

Shutterstock

Frizeri, kozmetičari i računovođe mogu imati veći rizik od razvoja raka jajnika, pokazuje studija. Novo istraživanje pokazuje da rad 10 ili više godina na određenim poslovima može dovesti do povećanog rizika od bolesti.

Oni koji rade u prodaji, maloprodaji, industriji odeće i građevinarstvu takođe mogu biti ranjivi, kažu naučnici. Sugerišu da bi izlaganje određenim hemijskim agensima, kao što su oni koji se nalaze u talku i izbeljivačima, moglo biti razlog.

Istraživači sa Univerziteta u Montrealu analizirali su podatke o ženama od 18 do 79 godina. Uporedili su 491 ženu kojoj je dijagnostikovan rak jajnika sa 879 žena koje nisu imale tu bolest.

Od svih učesnika prikupljen je niz informacija, uključujući njihovu istoriju zaposlenja.

Analiza, objavljena u časopisu Occupational & Environmental Medicine, otkrila je da je rad 10 ili više godina kao frizer, berberin, kozmetičar ili na srodnim ulogama povezan sa tri puta većim rizikom od raka jajnika.

Rad u građevinarstvu je takođe bio povezan sa skoro utrostručenim rizikom, dok je zapošljavanje deceniju ili više u računovodstvu bilo povezano sa dvostruko većim rizikom, piše nsuživo.

Slično tome, dugotrajan rad u industriji odeće, uključujući vez, bio je povezan sa 85 odsto povećanim rizikom od razvoja bolesti dok je rad u prodaji ili maloprodaji bio povezan sa većim rizicima, od 45 odsto, odnosno 59 odsto.

Tim je rekao da su frizeri, kozmetičari i srodni poslovi koji su najčešće izloženi 13 hemijskih agenasa uključujući amonijak, vodonik peroksid, organske boje i pigmente i izbeljivače.

Međutim, nije jasno da li vezu sa rakom jajnika pokreće jedan agens, kombinacija ili drugi faktori na radnom mestu, rekli su. Tim je dodao da bi službena i profesionalna zanimanja, kao što je računovodstvo, mogla imati veći rizik od raka jajnika zbog toga što radnici većinu dana sedeći.

U međuvremenu, otkrili su da žene koje rade kao profesionalne medicinske sestre imaju smanjen rizik od raka jajnika.

Komentari (0)
Loading