Novi hladni tuš za princa Harija: Izgubio sudski spor, od sada i zvanično nema kraljevsku zaštitu

Olja Jelić Vesti 28.02.2024 15:24 0

Hari je odbacivanjem kraljevskih dužnosti izgubio i zaštitu koju imaju ostali članovi kraljevske porodice

Princ Hari

EPA

Princ Hari izgubio je sudski spor protiv odluke britanske vlade da mu se oduzme zaštita koju finansiraju poreski obveznici nakon što je napustio kraljevsku dužnost, piše CNN. Naime, britansko Ministarstvo unutarašnjih poslova u februaru 2020. odlučilo je da Hariju više neće biti pružen "isti stepen" zaštite kada je u zemlji, nakon čega je vojvoda od Saseksa pokrenuo pravni postupak protiv istog.

 

 

Tokom saslušanja u decembru, Harijevi advokati tvrdili su da odluka znači da je on "izdvojen" i tretiran "manje povoljno", izvestila je britanska novinska agencija PA Media. Kako piše ista agencija, Harijevi advokati takođe su naveli da je to napad na vojvodu od Saseksa koji sa suprugom Megan živi u Kaliforniji od jula 2020.

Ali sud je presudio da je odluka bila opravdana i "nije pokvarena proceduralnom nepravednošću".

Sigurnost porodice mu je najvažnija

Vojvoda od Saseksa često je i glasno govorio o sigurnosti svoje obitelji, često upoređujući tretman svoje supruge sa onim s kojim se suočavala njegova majka Dajana. Pokojna princeza od Velsa umrla je 1997. godine nakon što je zadobila unutrašnje povrede kao rezultat sudara pri velikoj brzini u Parizu. Ona i njezin partner bežali su od paparaca i Hari je za njenu smrt okrivio njih.

 

 

Ovaj pravni slučaj bio je jedan od nekoliko tužbi koje je princ Hari pokrenuo u Velikoj Britaniji. U januaru je odustao od zasebne tužbe za klevetu koju je podneo protiv Associated Newspapers Limited (ANL), izdavača Mail on Sunday.

Princ Hari tužio je ANL za klevetu zbog priče iz februara 2022. o tužbi Duke's High Court protiv Ministarstva unutrašnjih poslova Ujedinjenog Kraljevstva u vezi sa sigurnosnim aranžmanima kada on i njegova porodica posete zemlju.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Komentari (0)
Loading