Šta Kim Kardašijan, Kejti Peri i mačke imaju zajedničko? Vezuje ih posebna nit, prosto fascinantno!

Vesti 10.10.2023 22:00 0

Sve tri koriste istu tehniku...

Kim Kardašijan

Profimedia

Naučnici su rešili misteriju kako mačke predu ili ispuštaju zvuk koji signalizira njihovo odobravanje. Ispostavilo se da koriste zapanjujuće sličnu tehniku „vocal fry” – to jest, reski glas koji koriste pevačica Kejti Peri i rijaliti zvezda Kim Kardašijan.

Istraživači su dugo bili zbunjeni kako tako mala životinja kao što je domaća mačka može da proizvede duboko rezonantno predenje, kada takve vokalizacije obično proizvode samo životinje sa mnogo dužim glasnim žicama, kao što su slonovi.

Godinama su verovali da predu pomoću jedinstvenog mehanizma koji uključuje cikličnu kontrakciju i opuštanje mišića u govornoj kutiji, prenosi Klix.ba.

Međutim, pokazalo se da predenje zahteva mnogo manje napora. Istraživači na čelu sa dr. Kristijan Herbst sa Univerziteta u Beču, secirao je glasovne kutije osam mačaka koje su umrle od neizlečive bolesti - nakon što je prvo dobio saglasnost vlasnika mačke.

Mačka

Shutterstock

 

 

Zatim su stisnuli glasne žice životinja i pumpali vlažan vazduh kroz njih - slično mehanizmu koji ljudi koriste da govore i proizvode pištavi glas. Ovo je izazvalo samoodržive oscilacije ili predenje iz svih govornih kutija, što sugeriše da buka ne zahteva stalan odgovor mozga.

Dalja istraživanja su otkrila prisustvo masa fibroznog tkiva ugrađenog u glasne žice.

„Ovo može objasniti kako tako mala životinja, teška samo nekoliko kilograma, može redovno da proizvodi zvukove na tako neverovatno niskim frekvencijama – daleko ispod čak i najnižeg basa koji proizvode ljudski glasovi“, rekao je Herbst, čije je istraživanje objavljeno u Current Biology.

Slične strukture pronađene su kod divljih mačaka koje riču kao što su lavovi i tigrovi. 

 

Bonus video:

 

@najzena.rs Glumica je zračila samopouzdanjem dok je pokazivala svoje zategnuto telo u bikiniju. #najzena #žena #evalongoria #bikini #bikinimodel ♬ original sound - Najzena.rs

 

 

Komentari (0)
Loading