Budimirka Buda Mladenović preminula je u sredu veče,a sahranjena je danas u 13 časova.
Buda Mladenović je žena heroj, ali i žrtva. Život je provela u četiri zida kuhinje hotela „Sopoćani“ kod Novog Pazara, 60 godina radi u dve smene, nikada nije tražila veću platu, a neretko je jela začinila gorkim suzama za životom izvan zidina hotela.Nudili su joj posao kuvarice čak i u sedištu UN u Njujorku, ugovor je bio spreman, ali je odbila. U njenim specijalitetima je uživao Tito, zanat je učila od Eržebet, kuvarice Moše Pijade, spremala je za visoke zvanice i ambasadore koji su dolazili u njen zavičaj i nije pristajala da postane lična kuvarica nekome od njih... Radila je maltene do poslednjeg dana.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

SARME IZ RERNE Slasne i preukusne, postaće vaš novi omiljeni način spremanja

CRVENI ROLAT Neodoljivo predjelo koje prvo nestane sa slavske trpeze, a ukusa koji priča priče

BAJADERA BOMBICE Omiljeni desert na drugačiji način, prste da poližete
S tim da je Titovo omiljeno jelo bila čuvena pita ili zagorski štrukli sa sirom pokojna kuvarica Buda Mladenović sigruno je nekada pripremala ovaj specijalitet pokojnom predsedniku Brozu.
Titovi štrukli
POTREBNO JE:
Za testo:
- 250 g mekog brašna,
- malo soli,
- jaje,
- 100 ml mlake vode,
- kašika ulja.
Za fil:
- 500 g sitnog sira,
- jaje,
- 100 ml kisele pavlake,
- so
Za preliv:
- 250 ml neutralne pavlake
PRIPREMA:
U posudu za mešenje sipati brašno i so, dodati jaje, vodu, kašiku ulja i zamesiti testo. Pokrijte plastičnom folijom i ostavite pola sata na sobnoj temperaturi. Sve sastojke za fil - sir, jaje i pavlaku - izmešati, a zatim posoliti prema ukusu. Stolnjak raširiti, obilno posuti brašnom, prebaciti odležano testo i malo ga rukama rastanjiti. Posuti brašnom sa gornje strane, pa oklagijom razvući testo na početni pravougaonik. Zatim podvući ruke pod testo, i sa svih strana povlaiti ka sebi dok se ne doije veći pravougaonik. Fil naneti na trećinu po dužoj strani, urolati pomoću stolnjaka i iseći na jastučiće veličine od 5 do 7 centimetara.
U velikom loncu zakuvati vodu sa malo soli, kad provri, spuštati štrukle, pa kuvati 10-ak minuta. Vaditi rešetkastom kašikom, složiti ih tesno u manju tepsiju i preliti pavlakom i sa malo vode u kojoj su se kuvale, da ogreznu. Peći na 200 stepeni oko 30-40 minuta.

Vučić posetio Pionirsi park: Sa studentima koji žele da uče odigrao partiju šaha; "Vi ste iskra slobode"

VUČIĆ NA PITANjE "NOVOSTI" O ŠAHU: Mi smo voleli da igramo šah, kod nas je to bilo popularno

ŠEST OSOBA POGINULO U PADU HELIKOPTERA: Među žrtavama ima dece (VIDEO)

6:0 ILI 6:1 TIP JE PROŠAO Od sada, svi tiketi na ATP Masters 1000 turnirima imaju posebnu prednost!

Nije mogao da dođe sebi, pokušao je da joj pruži prvu pomoć! Detalji saobraćajke na Zvezdari

Zemlja vatre i nara na obali Kaspijskog jezera stiže na EXPO 2027 Beograd

PREDSEDNIK OTKRIO ŠTA SU MU KINEZI REKLI O OBOJENOJ REVOLUCIJI: Kad vidiš da je obojena revolucija, onda im se suprotstavljaj

Na ponos Srbiji: EXPO 2027 Beograd podržao Beogradski maraton u trci za čovečanstvo
Jovana Jeremić puca od sreće! ''Lei je pudla priprema za bebu''!
Ori se garderober: Uroš rešio da stane na put Kordinom maltretiranju Ane, pa žestoko zaratio s njim! (VIDEO)

DRAGANA NAPUŠTA ELITU ZBOG MATORE! Guši se u suzama, ne može da dođe sebi, rasula se u komade zbog onoga što joj je uradila (FOTO)

VAŽAN TRENUTAK NA BEOGRADSKOJ BERZI Danas je ostvaren istorijski iskorak za srpsko tržište kapitala

VUČIĆ ZA NOVOSTI: Nisam dovoljno dobar da bih igrao tako duge partije

Šta povezuje Mikija Mausa, Duška Dugouška, Super Marija i Vučka?

O TOME SANJAJU MNOGI Retki su oni koji mogu da priušte – Povratak luksuza u avio-industriji

Abvgd
21.12.2021 23:40A nogača osta u žbunju slovenije! Dobro mu ga skuha nane!