Ovo SVEĆE danas mora da vam krasi TRPEZU: Veruje se da tera BOLESTI i donosi USPEH

Vesti 16.04.2023 10:30 0

Iako su jaja najveći simbol Uskrsa, i cveće ima veoma važnu ulogu u obeležavanju najvećeg hrišćanskog praznika

Ovo SVEĆE danas mora da vam krasi TRPEZU: Veruje se da tera BOLESTI i donosi USPEH

Shutterstock

Darovanje jaja simboliše novi život, dok cvetovi imaju posebna značenja. Međutim, prema starom verovanju je važno da se na trpezi nalazi jedan od sledeća tri cveta ili buket napravljen od njih.

Đurđevak

Đurđevak simboliše povratak sreće i čistoću srca. Prema predanju, veruje se da su se suze Bogorodice ispred krsta Isusa Hrista pretvorile u cvet đurđevka. Sa druge strane, jedna legenda kaže i da je cvet nastao od Evinih suza kada je morala da napusti Rajski vrt, piše Kurir stil.

U stara vremena momci i devojke su brali đurđevak jer su verovali da donosi sreću u ljubavi. Takođe, ovo opojno cveće poklanjalo se na praznik mladog sunca, u maju mesecu. Otada potiče i krilatica da mladost računa godine po đurđevku, a starost po zimama.

Ljiljan

Ljiljan u sebi objedinjuje vladarsko dostojanstveno držanje, strastveni, gotovo opojni miris, a ipak uspeva da zadrži i svoju urođenu nežnost i nevinost. Važan je simbol milosrđa i bezuslovne ljubavi. Ovaj prelepi cvet u direktnoj je vezi sa nadom, verom, plodnošću i rađanjem, te se neretko naziva i rajski cvet.

Lale

Lale oduvek važe za simbol lepote, raskoši i bogatstva, slave. Već na prvi pogled ovaj cvet je lako povezati sa izobiljem, ponosom i ambicijom, a kako je istovremeno reč o biljci koja najavljuje proleće – u njoj vidimo i sliku svakog novog početka. Ukolko baš ona bude krasila vašu svečanu uskršnju trpezu, imaćete jak znak uspeha.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)
Loading