Deklarisao se kao SRBIN iako su mu RODITELJI MUSLIMANI: Emir Kusturica dobio je CRKVENO ime, a na ovaj korak odlučio se zbog jedne VAŽNE STVARI!

Najžena Vesti 24.11.2021 19:00 11

Slavni glumac, reditelj i muzičar danas slavi svoj 67. rođendan

Deklarisao se kao SRBIN iako su mu RODITELJI MUSLIMANI: Emir Kusturica dobio je CRKVENO ime, a na ovaj korak odlučio se zbog jedne VAŽNE STVARI!

Foto: Alo/Rajko Ristić

Emir Kusturica je rođen 1954. godine u Sarajevu na današnji dan.

U rodnom gradu je završio osnovnu i srednju školu, a fakultet u Pragu. U Sarajevu je radio od 1978. do 1988. godine, nakon čega je otišao u Ameriku. Oženjen je Majom Mandić Kusturica s kojom ima sina Stribora i ćerku Dunju. 

Slavni nije često u Srbiji, a kada jeste, najviše voli da provodi vreme u kući u Drvengradu.  reditelj

Detinjstvo i obrazovanje, filmski počeci

Emir Kusturica je rođen 1954. godine u Sarajevu. Njegov otac Murat Kusturica je bio novinar zaposlen u Sekretarijatu informisanja Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine (SRBiH), a majka Senka Numanović je radila kao sekretar u sudu. Odrastao je u naselju Gorica, kao jedino dete u porodici sekularnih muslimanskih Srba.

Kako je sam priznao, od rane mladosti je bio mangup.
 

Zahvaljujući očevom poznanstvu sa režiserom Hajrudinom Šibom Krvavcem, Emir je sa 17 godina dobio manju ulogu u filmu „Valter brani Sarajevo“ iz 1972. godine.

Osnovnu i srednju školu je završio u rodnom gradu, a 1978. godine je diplomirao na Filmskoj akademiji u Pragu (FAMU). Zbog toga ga često smatraju režiserom tzv. Praške škole filma, neformalne grupe jugoslovenskih režisera koji su studirali na istom fakultetu, pa im je smisao za estetiku vrlo sličan. Tokom studija režirao je dva kratka filma – „Jedan deo istine“ i „Jesen“, a studentski film „Gernika“, urađen prema noveli Antonija Isakovića pobedio je na Festivalu studentskog filma u Karlovim Varima. Nakon što je diplomirao počeo je da radi na Televiziji Sarajevo i snima kratke filmove u Jugoslaviji.

DOBIO CRKVENO IME
 

Emir Kusturica je kršten 6. maja 2015. godine u pravoslavnom manastiru Savina, nedaleko od Herceg Novog. Uzeo je ime Nemanja, a mnogi Bošnjaci su ovaj potez ocenili izdajničkim jer se javno deklarisao kao Srbin, iako su mu roditelji bili Muslimani.

On je kasnije izjavio da mu je otac bio ateista i uvek se deklarisao kao Srbin. Njegov otac Murat Kusturica je bio novinar zaposlen u Sekretarijatu informisanja Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine (SRBiH), a majka Senka Numanović je radila kao sekretar u sudu. Priznao je da su mu preci 250 godina bili muslimani, ali su pre toga bili pravoslavni hrišćani. 

On je dodao da su morali da prihvate islam kako bi preživeli, jer su u to vreme Turci vladali ovim prostorima. Do tog saznanja došao je proučavajući razne knjige, a utvrdio je da je njegova porodica srpska i da mu je stoga vrlo važno kada umre da se zna ko je bio. Po rođenju je stekao državljanstvo BiH, a osim toga ima državljanstvo Srbije i Francuske. 

Srbija je moja otadžbina

Za njega je, kaže, Srbija ideja slobode i autonomije koju doživljava kao svoju otadžbinu.

"Srbija je za mene ideja slobode i autonomije i, koliko god se ta sloboda i autonomija sužavaju i smanjuju, tu postoji posebna sloboda koju nema niko i koju poštuje. Ostaću tu da je gradim sa svima onima koji slično misle", rekao je Kusturica u intervju za Pres RS.

Muzička karijera

Muzičku karijeru Emir Kusturica započeo je polovinom 1986. godine svirajući bas gitaru u sarajevskom rok bendu Zabranjeno pušenje, koji mnogi često opisuju kao „pokretačku snagu Novog primitivizma“. Tzv. „Afera Maršal“ je tokom 1987. godine „uzdrmala“ muzičku, političku i javnu scenu u tadašnjoj Jugoslaviji.

Naime, tokom koncerta u Rijeci pojačalo marke „Maršal“ („Marshal“) se pokvario, a frontmen Nenad Janković, poznatiji kao Nele Karajlić je publici rekao „Crk`o Maršal, mislim na pojačalo“ što je izazvalo pravu pometnju jer je imenom Maršal nazivan i pokojni predsednik Jugoslavije Josip Broz Tito.

To je okarakterisano kao vređanje lika i dela Josipa Broza, pa su koncerti i nastupi otkazani, a njihove pesme su prestale da se emituju na TV i radio stanicama. Kusturica je svirao bas gitaru na tri pesme s albuma „Pozdrav iz zemlje Safari“, te komponovao muziku za pesmu „Probušeni dolar“ s istog albuma. Režirao je spot za pesmu „Manijak“ koji su mnogi u to vreme smatrali kontroverzom, pa je zabranjeno njeno emitovanje. Kusturica je napustio bend 1988. godine.

Pred početak snimanja filma „Crna mačka, beli mačor“ oformio je bend No Smoking Orchestra. Mnoge pesme iz tog filma postale su pravi hitovi. Godine 1999. grupa je snimila album „Unza Unza Time“ i muzički video koji je režirao sam Kusturica. Muzičar i kompozitor Goran Bregović, frontmen benda Bijelo dugme“ napisao je tri pesme „Time of the Gypsies“, „Arizona Dream“ koji izvodi Igi Pop (Iggy Pop) i „Underground“

Komentari (11)
Loading
Millle
24.11.2021 20:01

Njegovo opredeljenje je njegova privatna stvar, inače svako poštovanje za sve što je uradio i postigao u životu.

Dragan
24.11.2021 23:21

Njegova svar je kako će se izjasniti. Pošten je i čestit. Sve je stekao svojim radom i talentom. Nije pljačkao banke, nije obijao trafike, nije dezerter kojem je tetka kupila stan, nije nosio gajbe pa zaradio prvi milion. Poštovanje i kapa dole.

Jasmina
24.11.2021 23:35

Kusta je genijalac. Čovek oseća zov korena i njegovo je što se krstio i što se izjašnjava kao Srbin. I da je u bilo kojoj veri uvek bih tvrdila da je genije na osnovu njegovih dela čovek se prepoznaje. U njemu je kao i mnogim drugima postoji arhetip Srbina.

Steva
24.11.2021 23:53

Šta reći o čovjeku koji se odrekao vere,a mi ga svojatali kao da nam je rod rođeni.!

Boris
11.12.2021 00:57

@Steva - Steva@ nicega se on nije odrekao on nikada nije bio Musliman ,cak i njegov otac Murat nije bio Musliman vec ateista nacionalni Srbin .On je vrlo dobro znao svoje korene i poreklo

Vladeta
24.11.2021 23:59

To što su muslimani ne znači da nisu srbi. Jedno je veroispovest, to nisu geni, a drugo je rasa koja se nasleđuje od roditelja - ako su obadvoje srbi i dete je srbin.

JOVAN
25.11.2021 05:07

Svako normalan i obrazovan zna da musliman je veroispvest,a srbin pripadnost naciji rođenjem i poreklom.Nove nacije menjanjem vere su posledica politike i ratova koje vodi Vatikan na ovim prostorima protiv slavena,a kroz filozofiju i upoznavanjem sa pravoslavljem čovek je shvatio da mu je pravoslavlj kao filozofija i način razmišljanja prihvatljivija od islama i katoličanstva.

PREDRAG
25.11.2021 09:04

Ako Rus, Albanac,...,može da bude pravoslavac, musliman, katolik, zašto ne može Srbin? Mislim da je to greška.

podsetnik
25.11.2021 09:28

To sam znao jos davno,ne znam sto ponavljate to sranje 100 puta.

goga
25.11.2021 10:24

Po kom gledistu li je Kusturici Srbija ideja slobode?cisto razmisljam o recima cenjenog rezisera jer pretpostavljam da nisu propagandne i pitam se.Ako neko moze da dokuci ?Mozda sa gledista coveka koji je obisao Svet ili video mnoge kulture Mada sam .Maloi sama spoznala tu ideju u fantasticnoj knjizi"smrt je neprovjerena glasina"

Lokvanj
25.11.2021 10:27

Biti musliman, hrišćanin, budista ... ateista, je stvar verskog opredeljenja a ne nacionalne pripadnosti. Zašto Emir Kusturica (ili bilo ko drugi) mora da menja veru da bi bio Srbin? Svi muslimani sa Balkana (ok, skoro svi) su slovenskog porekla, a pogotovu ovi naši iz Makedonije, Srbije, BiH, Hrvatske, C. Gore (oni su srpskog porekla i genetski su čistiji Srbi od 'tvrdih' hrišćana-pravoslavaca). Da crkva i političari nisu zloupotrebili svoju moć (radi ličnih, uglavnom materijalnih, interesa) i podelili Srbe na muslimane, katolike i pravoslavce, danas bi se kao Srbi izjašnjavali svi i bilo bi nas oko 12 a ne oko 7 miliona (bez rasejanja).