Najbolji MODNI filmovi na SVETU: Pet minuta slave ovih DIVA prošlo je intenzivno i SA STILOM, a njihov PAD je bio JAVAN i DRAMATIČAN, kao i uspeh

Vesti 30.01.2023 09:30 0

Izdvojili smo pet naslova sa modom u glavnoj ulozi

Najbolji MODNI filmovi na SVETU: Pet minuta slave ovih DIVA prošlo je intenzivno i SA STILOM, a njihov PAD je bio JAVAN i DRAMATIČAN, kao i uspeh

Shutterstock

 

U raskošnim kreacijama i jednostavim klasičnim komadima, na ulicama i u modnim kućama, unutar ormara ili stranica časopisa, moda prelazi granice praktičnog i osvaja naše najrazličitije kreativne ekspresije.

Izdvojili smo pet filmova koji jasno prikazuju spoj dve umetnosti kojima smo hteli ili ne hteli uvek okruženi, oni ostavljaju pečat i zanimljiv zapis o vremenu. 

Filmovi koje smo mi izdvojili su šarenoliki, od onih romantičnih komedija o svetu mode do dokumentarnih filmova koji pokazuju mračniju stranu tog glamuroznog sveta.

"COCO AVANT CHANEL"

O Koko Šanel ispričane su brojne priče, ispisane hiljade stranica biografija i snimljeni brojni filmovi i serije. Revolucionarna, prkosna i uvek elegantna i inspirativna Koko Šanel s dozom nonšalantnosti i francuskog šarma zauvek je promenila modni svet i stvorila neka nova modna pravila. Možda najbolji pogled na život velike Gabriele Šanel donosi film "Coco Avant Chanel" u kojem je ulogu Mademazele uverljivo odigrala Audrey Toutau.

 

 

"FACTORY GIRL"

Ona je bila muza i inspiracija Endija Varhola, ako bismo je uporedili sa današnjom modernom devojkom, onda bi ona bila moderna kul devojka iz IT sveta. Šezdesetih godina je unela veliko osvežene u svet mode i sijala ulicama Njujorka. Edi Sedžvik je bila tragična ikona avangarde. 

Zvali su je ”vatrenom devojkom” i ”superstarom”. U svojim crnim helankama i tigrastoj bundici, sa jakim crnim kreonom oko očiju i visećim minđušama bila je poput odsjaja uzburkanih, revolucionarnih i avangardnih 60-ih, koje je obeležila. Ipak, čini se da ju je najbolje opisao onaj ko ju je stvorio. I po mnogima i uništio. Endi Vorhol, bog pop art-a, lično. Kada ju je prvi put ugledao negde u januaru 1965. godine, reči kojima ju je opisao bile su: ”Moram da radim sa njom. Nikada nisam upoznao devojku sa toliko problema.”

U glavnoj ulozi it devojke šezdesetih našla se tada mlada glumica na početku svoje karijere, Siena Miler. Nakon filma Factory Girl, Siena je i sama zaradila status it devojke koji je zadržala sve do danas.

 

 

"FUNNY FACE"

S modnom i filmskom ikonom Odri Hepbern u glavnoj ulozi, film Funny Face iz 1957. godine klasik je koji mora pogledati svaki obožavatelj mode. Uz dozu romantike, komedije i muzike, Funny Face je uzbudljivo putovanje Jo (Odri Hepbrn) čiji se život promeni nakon što je u knjižari u kojoj radi otkrijte fotograf Dick Avery (Fred Astaire). Od male knjižare u New Yorku do glamuroznih modnih revija i snimanja, Funny Face donosi uzbudljivu i romantičnu sliku modnog sveta.

 

 

"ANNIE HALL"

Annie Hall američka je romantična komedija snimljena 1977. u režiji Vudija Alena koji je zajedno sa Marshallom Brickmanom napisao scenario. Alen je opisao film kao "glavnu prekretnicu", pošto je dostigao nivo ozbiljnosti koji nikad dotad nije bio pronađen ni u jednom od njegovih farsi i komedija koje je do tada snimao. Kritika je jako pozitivno primila ovaj film. Osvojio je 4 Oskara, uključujući i onaj za najbolji film. Filmski kritičar Roger Ebert opisao ga je kao "čuveni film Woodyja Allena po svačijoj mjeri". Komedijaš Alvy Singer pokušava da shvati zašto je njegova veza sa Annie Hall prekinuta prije godinu dana. Odrastajući u New Yorku, on zamara svoju majku sa nemogućim pitanjima o praznini postojanja, ali je jako oprezan kada je u pitanju njegova nevina seksualna radoznalost. Odvažna je žena koja je birala odevne komade koji neodoljivo podsećaju na mušku odeću. Radnja filma, estetika i kostimografija filma i dan danas mogu poslužiti kao inspiracija za trendi stajlinge. Možda bismo mogli reći da je na neki način ovaj film začetnik trenda oversized košulja i pantalona visokog struka u ženskoj modi.

 

 

"THE DEVIL WEARS PRADA"

Ono što je u svetu dokumentarnih filmova modne tematike The September Issue, to je u svetu igranih modnih filmova The Devil Wears Prada. Runway je časopis koji neodoljivo podseća na Vogue, Meril Strip u ulozi Mirande Priestly na Annu Wintour, a Andy Sachs donosi sveži pogled na modni svet. Od ultimativnog modnog outsidera, Andy se pretvara u desnu ruku urednice najprestižnijeg modnog časopisa. Uspesi pomešani s razočaranjem i jednom od najboljih filmskih garderoba stvaraju duhoviti film s dozom glamura i drame koji vredi pogledati. Idealan modni film za opuštanje.

 

Komentari (0)
Loading