Evo zašto je Filip ostao PRINC do kraja života, a Kamila postala KRALJICA!

K.Ć. Vesti 20.09.2022 10:55 1

Filip, suprug nedavno preminule kraljice Elizabete Druge, ostao je princ do kraja života

kralj

Foto: AP

Zašto se onda Kamila, žena sadašnjeg kralja Čarlsa III, naziva kraljicom? 

Britanski zakon pravi razliku između titula muških i ženskih supružnika u kraljevskoj porodici. Jednostavno rečeno: žena uzima titulu od svog muža, muškarac ne preuzima titulu svoje žene. Stoga su muževi kraljice Elizabete II i ranije Viktorije bili prinčevi. Britanska vlada se čak usprotivila pokušaju kraljice Viktorije da Albertu dodeli kraljevsku titulu.

Pored prihvaćene titule prinčeva, muževi kraljica su nosili titule koje su im dodeljene na različite načine. To je bio slučaj sa Filipom, koji je na dan venčanja sa Elizabetom postao, između ostalog, vojvoda od Edinburga.

Prema istom zakonu, druga žena sadašnjeg kralja Čarlsa III je kraljica supruga. Međutim, sećamo se da to nije bilo u opticaju uopšte. Kasnije ove godine, u februaru, kraljica Elizabeta II je naglasila da bi volela da njena snaha nosi ovu titulu. Time je odagnala sumnje koje su se pojavile u štampi. Zbog specifične istorije Čarlsovog braka i zabrinutosti oko reakcije javnog mnjenja, sugerisano je da bi Kamila mogla biti samo princeza. Kraljičina odluka je promenila sve.

S druge strane, istorija Filipovih titula je komplikovanija.

Odrekao se titula prestolonaslednika

Filip je rođen kao punopravni princ, iako je prve godine života proveo lutajući sa porodicom. Poticao je iz dansko-grčke kraljevske porodice sa titulom predaka Šlezvig-Holštajn-Zonderburg-Gliksburg, bio je unuk kralja Đorđa I od Grčke i nećak Đorđa II - poslednjeg kralja Grčke. Bio je i Elizabetin dalji rođak. Od 1922. do 1935. Grčka je postala republika i kraljevska porodica je bila doživotno u egzilu sa samo jednogodišnjim Filipom i njegove četiri starije sestre. Zbog toga se Filip školovao i živeo u raznim evropskim zemljama, a njegova porodica je živela od pozajmljenog novca. Ipak, on je bio princ.

Da bi se oženio Elizabetom, morao je da uzme državljanstvo, da se odrekne porodičnog imena i titula nasleđenih iz dansko-grčke kraljevske loze i da pređe iz pravoslavlja u anglikanstvo. Dve godine ranije, rat je završen i naglasak na vezama sa nemačkom porodicom (iako su Vindsori takođe vodili poreklo od nje) Britanci nisu dobro prihvatili. Tim pre što su Filipove sestre imale muževe koji su zapravo bili povezani sa nacističkim režimom.

20. novembra 1947. održano je venčanje kraljevskog para. Tog dana kralj je imenovao svog zeta za vojvodu od Edinburga, grofa od Marioneta i barona od Griniča. Zvanično, nije stekao čak ni titulu princa supruga sve do 1957. godine.

Kada govorimo o titulama u britanskoj kraljevskoj porodici, ne smemo zaboraviti da se sve ne dodeljuju na stalnoj osnovi. Sa smrću kraljice i preuzimanjem prestola od strane sadašnjeg princa od Velsa, došlo je do pomeranja u titulama kraljevske porodice. Čarls je sada kralj Velike Britanije kao Čarls III, a njegova supruga je kraljica. Međutim, titulu princa od Velsa dodeljuje lično vladar, pa je Čarls morao da je potvrdi u titulu svom najstarijem sinu Vilijamu. Ova titula je jednaka prioritetu u nasleđivanju prestola. Čarlsov i Dajanin drugi sin, Hari, ostaje vojvoda od Saseksa.

Dodatni kuriozitet se tiče same titule Kamile. Sadašnja kraljeva supruga se zvanično ne zove kraljica kao preminula kraljica. Kada pišete o njoj ili joj se obraćate, treba koristiti termin kraljica supruga. Moguće je, međutim, da će u budućnosti kraljevska porodica razmisliti o promeni titula i u ovom slučaju.

BONUS VIDEO

Komentari (1)
Loading
Cole5
20.09.2022 11:36

razlog je sasvim druge prirode, nije u zakonskim normama koje tretiraju zvanja kraljevske porodice, već je problem verske prirode jer je postojala mogućnodt da na mesto Elizabete dođe Filip a on nije pripadnik Anglikanske crkve već Pravoslavne. njegovim stupanjem na kraljevski tron bilo bi istovremeno stušanje i na celo anglikanske crkve a to se kosilo sa verovanjem princa Filipa koji je odgajen u duhu pravoslavlja...