Tajna DUGOVEČNOSTI Elizabete II: Ovo su ZDRAVE NAVIKE od kojih NIJE odustajala tokom života

Vesti 10.09.2022 17:00 0

Jedan od razloga dugog života kraljice Elizabete II bila je i njena sposobnost stalnog razvoja i prilagođavanja životnim promenama.

Tajna DUGOVEČNOSTI Elizabete II: Ovo su ZDRAVE NAVIKE od kojih NIJE odustajala tokom života

Tanjug/Ap

Britanska kraljica Elizabeta II umrla je u četvrtak u dobi od 96 godina u dvorcu Balmoral. Bila je najdugovečnija britanska vladarka i najstariji monarh na svetu. Proslavila je 70. godina na prestolu.

I dok je bilo dosta nagađanja o njenoj dnevnoj rutini, nedavno objavljena knjiga identifikovala glavne navike koje su joj pomogle da živi tako dug i zdrav život.

Britanski istraživač Brajan Kozlovski proučavao je kraljičin život i otkrio tajne njene dugovečnosti, zdravlja i izdržljivosti u knjizi iz 2020. godine „Long Live the Queen: 23 Rules for Living from Britain’s Longest-Reigning Monarch“.

Vežbanje

Iako većina ljudi veruje u rigorozan fitnes režim za dugovečnost, autor je objasnio da to nije bio slučaj s kraljicom. Kraljica je praktikovala „razumnu vežbu“, a to je uključivalo jahanje i šetnje sa svojim korgijima.

Izbegavala je skrob

Daren MekGrejdi, bivši kraljičin kuvar kaže kako je često jela ribu i povrće te je izbegavala hranu bogatu skrobom poput testenine i krompira. Kraljica je preferirala jednostavne obroke. Uz čaj je volela pojesti čokoladne kekse. Obožavala je jednostavni sendvič s tunom i majonezom.

Za glavno jelo neretko je jela galski odrezak, filet s umakom od gljiva i viskija, a posebno joj je bio drag ako se pripremao s divljači. Za hladno predjelo obožavala je Gleneaglesku paštetu, od dimljenog lososa, pastmke i skuše. Nije mogla odoleti ni čokoladi.

Dovoljno sna

San je neophodan kada pričamo o zdravlju, a to je znala i kraljica Elizabeta II. Prema brojnim navodima, spavala je od 23 do 7.30 sati ujutro.

Celoživotno obrazovanje

Kozlovski je takođe napisao u svojoj knjizi da je kraljica ostala znatiželjna i u svojim poznim godinama te je često provodila sate svaki dan pregledavajući dokumente.

Tvrdi i da je jedna od njenih omiljenih stvari kada se sastajala s premijerima u Bakingemskoj palati bila da ih „pobedi“ u političkim ili ustavnim pitanjima kojih oni nisu bili ni svesni.

Mentalno zdravlje

Jedan od razloga dugog života kraljice Elizabete II bila je i njezina sposobnost stalnog razvoja i prilagođavanja životnim promenama.

- Ona je imala tu spremnost da se prilagodi svemu zbog čega je mogla izbeći stres koji dolazi s promenama. To joj je zasigurno doprinelo dugovečnosti - dodao je Kozlowski, a prenosi Yahoo.

NajŽena.rs je i na Viberu, pridružite se našoj zajednici, a sada možete da preuzmete i STIKERE!

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading