U Americi vladaju veliki NEREDI i PROTESTI, a predvodi ih naša POZNATA GLUMICA sa ćerkom! (VIDEO/FOTO)

K.Ć. Vesti 05.05.2022 12:40 1

Nacrt presude Vrhovnog suda SAD procurio je u ponedeljak, 2. maja 2022. godine. Tiče se presude Roe protiv Vejda iz 1973. godine, kojom je formalno legalizovan abortus u SAD. Kako prenosi Politika (SAD), većina sudija sadašnjeg sastava želi da poništi presudu kojom je legalizovan abortus u SAD

U Americi vladaju veliki NEREDI i PROTESTI, a predvodi ih naša POZNATA GLUMICA sa ćerkom! (VIDEO/FOTO)

Profimedia

Amerikanci su šokirani. Urednici „Politike” došli su do nacrta presude američkog Vrhovnog suda u kojoj se raspravljalo o legalnosti abortusa u Sjedinjenim Državama. Prema mišljenju koje je dospelo u medije, pet sudija Vrhovnog suda želi da poništi presudu Roe protiv Vejda ((Roe v. Wade)), kojom je formalno, od 1973. godine, legalizovan abortus u Sjedinjenim Državama.

Konzervativna raspodela snage

Raspodela vlasti u sadašnjem sastavu Vrhovnog suda i dalje je važna. Trojicu sudija: Nila Gorsača, Breta Kavanoa i Ejmi Koni Baret predložio je bivši predsednik Donald Tramp. Njihovo prisustvo u SN čini da se ravnoteža snaga naginje udesno.

Verovatno su ova trojica, zajedno sa Semjuelom Alitom (kojeg je nominovao Džordž V. Buš) i Klarensom Tomasom (predložio Džordž HV Buš), protiv abortusa. Saznanje o mišljenju sudija podstaklo je debatu u SAD o ovoj temi.

Trenutni sastav Vrhovnog suda:

  • Predsednik Vrhovnog suda, Džon Roberts (mandat Džordža V. Buša, od 2005.);
  • Klarens Tomas (mandat Džordža HV Buša, od 1991.);
  • Stiven Brejer (mandat Bila Klintona, od 1994);
  • Semjuel Alito (termin Džordža V. Buša, od 2006.)
  • Sonia Sotomaior (mandat Baraka Obame, od 2009.);
  • Elena Kagan (mandat Baraka Obame od 2010);
  • Nil Gorsuch (mandat Donalda Trampa, od 2017.);
  • Bret Kavano (mandat Donalda Trampa, od 2018.);
  • Ejmi Koni Baret (mandat Donalda Trampa, od 2020.).

Kako izgleda pravo na abortus u SAD?

Godine 1973. doneta je presuda Roe protiv Vejda. Od tada je abortus u SAD legalan u bilo kojoj fazi trudnoće. Tada je američki Vrhovni sud dozvolio određenim državama da odluče o mogućnosti njegove primene u drugom i trećem tromesečju.

Na primer, u državama Oregon, Vermonton ili Nju Hempšir, abortus se može obaviti u bilo kojoj fazi fetusa. Teksas je prošle godine doneo zakon po kome se abortusi ne mogu obavljati posle šeste nedelje trudnoće.

Šta stoji u dokumentu koji je procurio?

Novinari „Politike”, koji su objavili nacrt nove presude Vrhovnog suda, pišu da je „obrazloženje čvrsto i nemilosrdno odbacivanje presude iz 1973. godine kojom je garantovana savezna ustavna zaštita prava na abortus, kao i kasnije presude iz 1992. – Planirano roditeljstvo ”. 

Nacrt koji je procurio u medije pripremio je sudija Semjuel Alito. Dokument ima 98 stranica.

- Odlučujemo da se presude Roe protiv Vejda moraju poništiti - rekao je Alito u dokumentu pod naslovom „Mišljenje suda“. I dodaje da je „vreme da se posluša Ustav i da se pitanje abortusa iznese pred izabrane predstavnike”.

Šta ovo znači za žene?

Njujorška kongresmenka Aleksandrija Okasio-Kortez upozorava da se mišljenje sudije Alita ne odnosi samo na abortus. Ona je optužila konzervativne sudije da žele da ponište građanska prava i prava LGBT osoba.

U Americi vladaju veliki NEREDI i PROTESTI, a predvodi ih naša POZNATA GLUMICA sa ćerkom! (VIDEO/FOTO)

Profimedia

 

Njujork Times predviđa da bi, ako sudije podrže Alitovo mišljenje, prava na abortus mogla biti manje-više ograničena u 22 države . Možda tzv Zakon o otkucajima srca, koji zabranjuje abortus nakon 6 nedelja, takođe u slučaju trudnoće koja je posledica silovanja, incesta ili kada je fetus oštećen.

Ovo je već na snazi u Teksasu. Dr Dženifer Vilavisencio sa Američkog koledža akušera i ginekologa prošle godine, kada je Teksas pooštrio zakone o abortusu, rekla je za Njujork tajms da je sasvim prirodno da žena ne zna da je trudna, čak i nakon što je od oplodnja prošlo šest nedelja. I dodaje da je „prisiljavanje žena da donesu odluku o budućnosti trudnoće u tako kratkom roku protivno etičkoj brizi”.

Politička zagonetka

Još uvek nije poznato kako će glasati ostali članovi Vrhovnog suda i da li mišljenje koje je pripremio Alito u potpunosti odražava stavove drugih sudija. Treba imati na umu da u SAD kontroverznim presudama često prethode slični nalozi. U istoriji se dešavalo i da se sudije predomišljaju i dan pre konačnog glasanja.

Međutim, ovo ne menja činjenicu da Alitovo obrazloženje od 98 stranica krši postojeće zakone u vezi sa pravom na abortus u SAD. Istovremeno, doušnici „Politike” ističu da Alitovo mišljenje dele i četvoro konzervativnih sudija. Postoje sumnje u odluku predsednika suda kojeg je imenovao Buš stariji Džon Roberts.

U Americi vladaju veliki NEREDI i PROTESTI, a predvodi ih naša POZNATA GLUMICA sa ćerkom! (VIDEO/FOTO)

Profimedia

 

Politika tvrdi da su druge liberalne sudije u pregovorima sa konzervativcima i da pokušavaju da ubede bar jednog od njih da se predomisli.

Oluja u Beloj kući...

Džo Bajden se već osvrnuo na slučaj, nazivajući preliminarno mišljenje suda „radikalnim“ i rekao da bi ta presuda, ako bude usvojena, predstavljala „osnovnu promenu u američkoj jurisprudenciji“ i da bi mogla da ugrozi prava, uključujući istopolne brakove i pristup kontracepciji. .

- Ako sud poništi stari zakon, odgovornost državnih zvaničnika na svim nivoima vlasti biće da zaštite pravo na izbor žena. Birači će morati da izaberu predstavnike koji podržavaju izbor u novembru. Na saveznom nivou, biće nam potrebno više senatora koji podržavaju abortus, a većina u Domu podržava abortus – piše u saopštenju objavljenom, između ostalih, od strane britanski „Gardijan”.

Nedavne ankete pokazuju da su Amerikanci podeljeni oko prava na abortus. 60 posto njih želi da podrže presudu Roe protiv Vejda, što u praksi znači pristanak da se izvrši abortus.

Mila Jovović na čelu protesta

 

 

Popularna glumica se odlučila i izašla sa transparentima kako bi se usprotivila o novim odlukama o abortusu.

- SCOTUS republikanci su LAŽOVI. Položili su zakletvu i svi su rekli da će podržati Roea protiv Vejda. TAKO SAM PONOSNA na svoju ćerku i njene drugarice što žele da se pojave i podrže ženska reproduktivna prava koja su sada u pitanju. Ponovo. I nisu bogate žene i njihove ćerke te koje će patiti. Svi oni beli senatori koji osećaju da imaju pravo da donose odluke o našim telima poslaće svoje male dame avionima u države da naprave abortuse koji su im potrebni. I naravno, nijedan od ovih senatora nije glasao za univerzalnu zdravstvenu zaštitu ili brigu o deci ili bilo koju drugu mrežu socijalne zaštite koja bi se brinula o DECI koja ovi nerođeni fetusi postaju. Jednom kada se rode, pa to nije njihov problem. Ovi ljudi su umiruća vrsta. ONI SU MANJINA. I čine sve što mogu da se zadrže na vlasti ono malo vremena što je njihovoj vrsti ostalo. Zato smo se pojavili. Jer nećemo nazad.  Vratite se u dobra stara vremena. Kad je svako znao svoje mesto. Znamo svoje mesto. To je u tvom licu SCOTUS. 80% Amerikanaca podržava pravo žene na bezbedan abortus. ČINJENICA - napisala je glumica ispod slike na svom Instagram profilu.

 

BONUS VIDEO

Komentari (1)
Loading
Name
05.05.2022 17:36

Болесно