Bolna životna priča MIRE STUPICE: Kultne uloge, briljantna karijera, a život pretužan, odrasla u SIROTIŠTU, a njihovu SMRT nikada nije prebolela

Vesti 26.06.2022 17:03 1

Uprkos teškom životu, osmeh nikad nije skidala sa lica

Bolna životna priča MIRE STUPICE: Kultne uloge, briljantna karijera, a život pretužan, odrasla u SIROTIŠTU, a njihovu SMRT nikada nije prebolela

Printscreen/Youtube

 

Mira Stupica rodila se kao najstarije dete Radomira Todorovića iz Orašca i Danice rođene Stanišić iz Livna.

Rođena je u Gnjilanu gde su u to vreme bili zaposleni njeni roditelji kao profesori u Gimnazji.

Kasnije je posao njenu porodicu odveo u Gornji Milanovac gde je i preminuo Mirin otac kada je ona imala samo devet godina.

Nastavili su život u Aranđelovcu zbog majčinog posla.

Porodica Miroslave Mire Stupice pretrpela je stravične gubitke jer su dvojica njene mlađe braće preminula kao deca.

Mira je odrasla uz starijeg brata Boru Todorovića koji je kasnije, poput nje, postao velikan našeg glumišta.

- Kada sam ja bila dete, bilo je vreme tišine, nije bilo rata. Bilo je to vreme strašne skromnosti. Ja se sećam svake svoje šetnje s mamom i tatom. Za mene je bila divna stvar to što nisam ostala kod kuće sa ženom nego sa mamom i tatom išla u prirodu. Pa srećemo neke ljude, pa me ti ljudi pomiluju po kosi, a ja sam znala ko su ti ljudi. Tako se polako otvarao svet preda mnom. I tako sam znala gde mi je mesto. Znala sam da sam mala, da sam niko. I da ću jednog dana postati neko, prema nekom uzoru od tih maminih i tatinih prijatelja, ili njihove već odrasle dece -  ispričala je Mira za "Blic".

Teško je živela porodica Mire Stupice, ali je brat Bora hrabro prreuzeo ulogu domaćina, glave kuće.

- Mamu su otpustili. Kuća je bila rastresena od bombardovanja, kroz rupe na regastovima ulazili su hladnoća i sneg. Nema hrane, nema drva. Uveče kad ležemo, mi se oblačimo: kapute, šalove, čarape, pa čak i rukavice. A nas troje se u našoj muci čak i zasmejavamo. Bora traži da onako u mraku igramo slovo na slovo, i to samo o hrani. Naše žlezde bi proradile i dugo nas je u noć mučila glad. Bori je bila jedanaesta, a meni sedamnaesta kad je on odlučio da bude glava porodice. Sklepao je neku dasku sa točkićima i uputio se na Železničku stanicu Beograd da bude nosač i da nas svojim radom hrani.

A njen talenat i duh ništa nije moglo da sputa. U pozorište se zaljubila kao devojčica i ta ljubav nikad nije prestala.

Glumica je kao učenica Trgovačke akademije počela da glumi u u školskim predstavama, a kada je imala samo 17 godina, njen dar primetio je glumac Viktor Starčić.

U Narodnom pozorištu u Beogradu počela je da radi 1941. godine.

Za vreme i posle Drugog svetstskog rata radila je u pozorištu u Nišu i Šapcu. Igrala u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, Ateljeu 212 gde je došla na poziv Bojana Stupice, njene najveće ljubavi.

Ljubavi Mire Stupice

Mira Stupica se prvi put udala kada je imala samo 19 godina. Bio je to brak sa glumcem i plejbojem Milivojem ’’Mavidom’’ Popovićem, koji je trajao četiri godine.

U tom braku dobila je ćerku Minu, koja joj je podarila unuku Miu i praunuka Maksima.

Drugi njen brak bio je sa velikanom pozorišta Bojanom Stupicom sa kojim je bila do njegove smrti. Kasnije se udala za Cvijetina Mijatovića, koji je bio član Predsedništva SFRJ.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (1)
Loading
LjubiSa
17.01.2022 16:33

Zasto nije Popovic , kad ima cerku sa Mavidom. Zasto nije cerku gajila no sa Stupicom stvarala jugoPozoriste...