Prepoznajte manipulatora u vezi: Ovih 10 znakova nepogrešivo otkriva prljavu igru ljubavnog partnera

Vesti 29.08.2024 18:52 0

Emotivnom manipulacijom se služe neke osobe kako bi kontrolisali ili zadržali partnera.

dvoje

Shutterstock

Manipulativne osobe često su vrlo vešte u prikrivanju svojih pravih namera. Mogu biti šarmantne i harizmatične, ali iza te fasade krije se sposobnost manipulacije kako bi postigli svoje ciljeve, često na štetu drugih. Manipulatori često koriste emotivnu ucenu, iskrivljavanje stvarnosti i igranje na osećanja drugih kako bi dobili ono što žele.

Manipulatori u ljubavnoj vezi

Emotivni manipulatori su vešti kad je laganje u pitanju i često vas uvere kako se nešto negativno nije dogodilo, dok je zapravo istina potpuno suprotna i takođe će vas vešto uveriti kako oni sami nisu rekli ili uradili ono što ustvari jesu. Posle određenog vremena počnete da se preispitujete jer vam nametnu mišljenje da je problem do kojeg je došlo zapravo samo plod vaše mašte.

Ovih 10 znakova otkrivaju manipulatora u vezi:

1. Dela se ne poklapaju sa njihovim rečima

Emotivni manipulatori uvek će reći ono što želite da čujete, dok će njihova dela biti potpuno drugačija. I dok će vam se u jednom trenutku zakleti na vernost i ljubav, u trenutku kad to treba da dokažu i pokažu, oni će vas prozvati nerealnim. Takođe, neprestano će ponavljati koliko su srećni što vas imaju uz sebe, ali će se ponašati kao da nije tako.

2. Lažna empatija

Manipulatori se pretvaraju da razumeju i dele vaša osećanja, samo kako bi stekli vaše poverenje. Međutim, ta empatija je površna i koristi se samo kao alat za pridobijanje vašeg poverenja kako bi ostvarili cilj koji su naumili.

3. Izazivaju vam osećaj krivice

Osobe koje su dobri emotivni manipulatori umeju da u vama izazovu osećaj krivice. Ako spomenete nešto što vam smeta, oni će to okrenuti u svoju korist i vi ćete ispasti krivi što ste to  spominjali. Ako pak ne kažete ništa, reći će vam da ste sebični što takve stvari držite za sebe. Jer, kada imate posla s emotivnim manipulatorima, sve što uradite – neće biti dobro, i bez obzira o kakvom se problemu radi, vi ćete biti krivi.

4. Sebe predstavljaju kao žrtve

Nikad ništa nije njihova krivica. Šta god da urade ili ne uspeju da urade, neko drugi će biti kriv. Jer, sigurno ih je neko drugi naveo na to da nešto učine ili ne učine, a to ste najčešće vi. Ako se zbog nečega naljutite, vi ćete biti krivi jer imate nerealna očekivanja ili ste nešto umislili. Ako se oni naljute, vi ćete biti krivi jer ste ih na to naveli. Emotivni manipulatori nikada ne preuzimaju krivicu na sebe.

dvoje

Shutterstock

 

5. Otkrivaju previše o sebi već na početku veze

Emotivni manipulatori uvek preskaču nekoliko koraka. Oni s ljudima dele previše toga prerano - i isto očekuju od vas. Igraju na kartu ranjivosti i osetljivosti, ali zapravo su samo lukavi. Ovakvu će predstavu odigrati kako biste se osećali posebnom što s vama dele tako lične stvari, ali neće samo u vama izazvati sažaljenje, već ćete početi da osećate krivicu zbog njihovih osećanja.

6. Ako nisu raspoloženi, ne možete ni vi biti

Šta god da osećaju, emotivni manipulatori će sve oko sebe uvući u crnu rupu svojih emocija. Ako su loše raspoloženi, svi oko njih će to znati i oni će to raspoloženje preslikati na ljude oko njih, odnosno na vas kao emotivnog partnera. A time će kod vas stvoriti osećaj odgovornosti za njihovo raspoloženje.

7. Nude pomoć radi reda

Na početku veze su više nego spremni da vam pomognu šta god treba, dobrovoljno nude pomoć, ali se to ubrzo pretvori u kukanje i igru mučenika. Ako pokušate da im objasnite kako stvari stoje, vi ćete ispasti paranoični zbog toga što uopšte sumnjate u njihovu želju da vam pomognu. I osećaćete krivicu.

8. Uvek im je gore nego vama

Bez obzira na to kakve probleme imate, oni će uvek imati gore probleme. I uvek će na vaše pritužbe gledati s podsmehom, jer su njihovi problemi puno ozbiljniji nego problemi drugih ljudi. A koju vam poruku time šalju? Pa, u principu da nemate pravo da se žalite.

9. Koriste vaše slabosti

Emotivni manipulatori dobro znaju vaše slabe tačke i uvek će ih upotrebiti protiv vas. Ako ste nesigurni zbog svoje težine, često će komentarisati vaš način ishrane i način na koji vam pristaje određeni komad odeće. Ako ste nervozni zbog nečega, nametnuće vam mišljenje koliko mnogo drugi zahtevaju od vas. To što vas dobro poznaju, koriste da vas nateraju da se loše osećate.

10. Upućuju vam pretnje

Pretnje su jedan od najjasnijih znakova manipulacije. Manipulator može koristiti pretnje, bilo direktno ili suptilno, kako bi vas naterao da se ponašate na način koji njemu odgovara. Ovo ponašanje često stvara osećaj straha i nesigurnosti, čime se manipulativna osoba osigurava da ostanete pod njenom kontrolom.

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading