Da li znate li koja je srpska najduža reč? Ima čak 29 slova, mnogi su mozgali pola sata i nisu se setili!

Vesti 25.08.2024 10:56 0

Jeste li se nekada zapitali koja je najduža reč u našem jeziku? Pokušajte da pogodite.

slova

Shutterstock

Poznato je da skandinavski jezici obiluju složenicama, pa stoga nije ni čudo da obaraju rekorde u najdužim rečima. Međutim, da li ste se nekada zapitali koja je najduža reč u našem jeziku?

Najduže srpske reči

Odgovor na „prvu loptu“ mnogih ljudi, verovatno bi bio „otorinolaringologija“, reč koja ima 20 slova. Ipak, mnogi izvori izdvajaju dve reči kao najduže. To su „prestolonaslednikovica“, koja ima 22 slova i „antisamoupravnosocijalistički“ – reč koja ima čak 29 slova.

Skandinavci imaju najduže reči

Rekorde u sastavljanju najdužih reči postavili su stanovnici zemalja Skandinavije. Tako, na primer, švedska reč“ sparvagnsaktiebolagsskensmutsskjutarefackforeningspersonalbekladnad“ znači „zaliha uniforma namenjena osoblju unije tramvajskih kompanija“, piše Nacionalna geografija.

Holanđani koriste reč „kindercarnavalsoptochtvoorbereidingswerkzaamheden“ da označe pripreme za dečiji festival, odnosno dečiji karneval. Veoma komplikovanu reč za doktorsku specijalizaciju koriste Danci, a ona glasi „speciallaegepraksisplanlaegningsstabiliseringsperiode“.

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading