Danas su Gospojinske poklade: Izgovorite ove reči koje su KLJUČNE za NAPREDAK u vašem domu

Slobodanka Ćorić Vesti 13.08.2024 11:15 0

Poklade su dan kada se sve uvrede opraštaju kako bi se u post ušlo rasterećeni dugova i u čistom duhovnom stanju

molitva

Shutterstock

Gospojinske poklade predstavljaju dan kada se opraštaju uvrede i poslednji je trenutak za konzumaciju mrsne hrane pre početka Velikog gospojinskog posta, koji traje dve nedelje.

Post je duhovna priprema za praznik Velika Gospojina, ili Uspenje Presvete Bogorodice, koji se slavi 28. avgusta. Ovaj post uključuje ne samo uzdržavanje od mrsne hrane, već i od loših misli, reči i dela, kao i pojačano molitveno življenje i činjenje dobročinstava. Velikogospojinski post je strogo na vodi, osim subotom i nedeljom kada su dozvoljeni ulje i vino, kao i na Preobraženje kada je dozvoljena riba.

Velika Gospojina je jedan od najvažnijih hrišćanskih praznika, posvećen uspomeni na smrt Bogorodice i njen uzlet na nebo, gde je predala svoj duh Spasitelju.

Pored jednodnevnih, u kalendaru Srpske pravoslavne crkve postoje i višednevni postovi, među kojima su, osim Velikogospojinskog, još i Veliki ili Časni post, Božićni i Petrovski. Tradicionalno, Poklade su dan kada se sve uvrede opraštaju kako bi se u post ušlo rasterećeni dugova i u čistom duhovnom stanju. U narodu je običaj da se na ovaj dan izgovara zdravica: „Oprosti, ulazimo u post kao u more“, a prisutni odgovaraju: „Neka je od Boga oprošteno, oprosti i ti meni“.

Komentari (0)
Loading