Doktori dali svoje mišljenje: Evo da li trudnice smeju da jednu čokoladu, moraju voditi računa o ovoj stvari

Vesti 20.07.2024 20:03 0

U istraživanju su učestvovale trudnice od 11. do 14. nedelje trudnoće koje su nosile jedno dete...

čokolada

Shutterstock

Prema novom istraživanju, svakodnevna konzumacija male količine čokolade smanjuje rizik od preeklampsije i doprinosi zdravlju bebinog cirkulatornog sistema.

Samo malo čokolade svakog dana tokom trudnoće doprinosi zdravlju sistema krvnih sudova fetusa, tvrdi nova studija. A komad čokolade dnevno može smanjiti rizik od preeklampsije, potencijalno fatalnog stanja u kojem trudnice sa normalnim krvnim pritiskom iznenada razviju opasno visok krvni pritisak. Čokolada pomaže bez obzira da li sadrži velike ili male količine flavonola. 

čokolada

Shutterstock

 

„Otkrili smo da konzumiranje malih količina crne čokolade, bez obzira da li sadrži visok ili nizak nivo flavonola, od prvog tromesečja trudnoće može dovesti do poboljšanja funkcije placente“, rekao je autor studije dr Emanuel Bujold, profesor ginekologije. i akušerstvo na Univerzitetu Laval u Kvebeku, Kanada.

Prirodni flavonoli se nalaze u velikim količinama u neprerađenim zrnima kakaoa. Pošto imaju gorak ukus, velika količina flavonola se gubi usled tehnika koje ih od prirodnih kakao zrna pretvaraju u fini kakao prah ili čokoladu. Zato je ovo istraživanje pokušalo da otkrije da li je važan nivo flavonola u čokoladi. 

Ipak, ne preterujte! 

U istraživanju su učestvovale trudnice od 11. do 14. nedelje trudnoće koje su nosile jedno dete. Morali su da jedu 30 grama čokolade dnevno u periodu od 12 nedelja. Polovina trudnica jela je čokoladu sa visokim sadržajem flavonola, a druga polovina čokoladu sa niskim sadržajem. Bez obzira koju su čokoladu konzumirali, imali su isti rizik od razvoja preeklampsije i visokog krvnog pritiska, kao i izmerili istu težinu placente. Međutim, utvrđeno je da je konzumacija malih količina čokolade, bez obzira na nivo flavonola, dovela do poboljšanja cirkulacije krvi. 

Bujold je rekao da u čokoladi očigledno ima nešto više od samo flavonola, što dobro utiče na trudnoću, ali je naglasio da konzumacija čokolade tokom trudnoće mora biti umerena, kao i kalorijski unos. 

,,Ovo nije dozvola za preterano uživanje u čokoladi. Trudnice u studiji jele su samo 30 grama čokolade, što je samo nekoliko komada. Ako preteraju, trudnice mogu dobiti više od preporučene", rekla je Lona Sandon, profesor kliničke ishrane na Univerzitetu u Teksasu. 

doktor

Shutterstock

 

Ona savetuje trudnicama da se fokusiraju na drugu hranu koja pomaže zdravom razvoju i rastu deteta, kao što su namirnice bogate folnom kiselinom, kalcijumom, proteinima i gvožđem.  

„U redu je s vremena na vreme uživati u malo čokolade, ali je još uvek ne bih preporučio za zdravu trudnoću“, rekao je Sandon.

 

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading