Deca me od sada slušaju: Mama podelila 5 rečenica zbog kojih su njeni mališani uvek mirni, provereno deluju

Vesti 15.06.2024 18:01 0

Učenje samokontrole je nešto što zahteva veliku doslednost i vežbanje

Neposlušno dete

Shutterstock

Mama i blogerka Arena Blejk je sa decom prošla sve faze i uz pomoć iskustva i knjiga pronašla fraze koje su joj pomogle da im olakša porodični život

Ponekad sve deluje kao bitka sa decom jer se deca ponekad opiru svemu – jelu, igranju, spavanju – jednostavno ne žele da čuju roditelje ili ne mogu. Sve to može dovesti do roditeljskog gneva, stalnog osećaja iscrpljenosti, a rešenja se čine daleko. 

dete

Shutterstock

 

Mama Arena Blejk je sa decom prošla sve faze i uz pomoć iskustva i knjiga pronašla fraze koje su joj pomogle da im olakša porodični život.

„Dugo nisam mogla da shvatim kako da nateram decu da slušaju. Pokušavala sam da pratim aktivnosti usmeravanja i slušanja dece. Međutim, postojala je važna komponenta koja je uvek nedostajala: korisne fraze koje grade odnos.

Ne govorim o tome da sedite na podu i igrate se kockicama i sečete papir na kuhinjskom stolu, umesto toga, govorim o uspostavljanju povezanosti u određenom trenutku kada se dete svađa sa vama, a vi učestvujete u borbi za moć. “, piše ova mama i blogerka.

Evo pet fraza koje je predložila mama Arena, a koje vam mogu pomoći da se ponovo povežete sa svojim detetom i naterate dete da vas sluša:  

1. 'Volela bi da možeš...' 

Evo jedne velike roditeljske istine: Kada se deca ponašaju „loše“, to je obično zato što traže čvršću vezu. Kada je moj sin trčao okolo pre spavanja, činilo se da to radi iz prkosa. Ali to je zapravo bio poziv za povezivanje. Počela sam da mu govorim određene stvari. 'Voleo bi da sada možeš da igraš. Voleo bi da me imaš samo za sebe i da se igraš i smeješ satima. Voleo bi da ostaneš budan celu noć, i da nikad nije vreme za spavanje“, bile su rečenice koje sam govorila. Tada smo se povezali. Osećao je da ga razumem i konačno sam sve razumela. Naravno, moje granice se nisu promenile i on je ipak morao da ode u krevet za 15 minuta. Ali pronašli smo način da se igramo pre spavanja i da bude zabavno. Izgovaranje fraze „Voleo bi da možeš...“ povezuje se sa detetom i pomaže mu da vas sluša kroz razumevanje i afirmaciju.

2. 'Ovo je teško za tebe...' 

Koristim je stalno kada moj sin ne želi da ide u školu. Pre kada nije želeo da ide u školu, govorila sam stvari poput: „Naravno da želiš da ideš u školu. Ti voliš školu. Nemoj da se mrštiš. Biće zabavno.“ To ga je samo još više uznemirilo i onda smo se svađali još desetak minuta i na kraju bih ga odvela u školu dok je plakao i vrištao. Sada imam potpuno drugačiji pristup i sada posmatram njegove emocije da bih bila sa njim u tom trenutku. Reći ću stvari poput: „Ovo ti je teško. Ne želiš da ideš u školu trenutno. Želiš da ostaneš kod kuće ceo dan. To je frustrirajuće i ne ide onako kako želiš“. 

dete

Shutterstock

Često je dovoljno samo utvrditi situaciju i dete će izaći iz auta i ući u školu. Naravno da će to učiniti nevoljno, ali neće biti dramatičnog ispada. Korišćenje ove fraze „ovo je teško za tebe“ je odličan način da komunicirate i proverite koliko se dobro pridržavate roditeljskih granica, a sa ovim korakom postoji mnogo više saradnje.

3. 'Smirio si se' 

Jedan od najlakših načina da pomognete svojoj deci i naterate ih da vas slušaju je da iz njih crpe svu snagu i dobre stvari koje čine. Kada je moj sin bio u fazi bijesa, nazvao sam to „trening snage“. Pa kada je moj sin konačno prestao da trči i legao u krevet, rekao bih mu: „Smirio si se. Nisi hteo da ideš u krevet, ali sada si oslobodio svu energiju, legao si i možeš ići na spavanje". Ovo je takođe odlična fraza koju treba naučiti da slušate nakon što se dete oporavilo od besa. Svaki put kada vaše dete počne da kontroliše svoje emocije ili duboko udahne, recite mu: „Smirio si se. Bio si tako uznemiren, ali zapamti da možeš duboko da udahneš i da se smiriš“.

4. 'Uspeo si' 

Ovo je još jedna fraza koja pomaže deci da bolje slušaju. Zapamtite: što više ističete da je to dobro, to će ponašanje više izaći na videlo. Kada bi moj sin izašao iz škole i ušao u auto sa osmehom na licu, ja bih se okrenula prema njemu i rekla: „Uspeo si. Nisi hteo da ideš u školu jutros. Ali jesi i pogledaj sada. Srećan si i nasmejan, našao si način da rešiš situaciju iako ti je bilo teško.

5. 'Uspeo si da se zaustaviš' 

Učenje samokontrole je nešto što zahteva veliku doslednost i vežbanje. To je veština koja se vremenom uči, a deci uzrasta od jedne do šest godina je posebno teško da koriste samokontrolu. Dakle, da biste to izvukli iz karaktera deteta, posebno je korisna ova fraza „uspeo si da se zaustaviš“. Omiljeno vreme za upotrebu ove fraze je kada dete želi da udari ili ugrize. Obično kažem nešto ovako: ,,Stao si. Bio si toliko ljut i hteo si da me udariš. Ali umesto toga, otišao si do stolice i udario rukom o jastuk. To zahteva dosta samokontrole".

 

Bonus video:

 

@najzena.rs Ukoliko često imate nedoumice kako da smirite uplakanu bebu, isprobajte ovaj trik! 👶🏼 #najzena #zena #fyp #fypシ #foryoupage #fypシ゚viral #fypシ #foryoupage ♬ original sound - Najzena.rs

 

Komentari (0)
Loading