Moja ćerka čita knjige za odrasle: Tata u ludilu zbog opasne navike svog deteta, otkrio šta ga najviše brine

Vesti 05.06.2024 19:57 0

Nju ne zanimaju knjige namenjene deci njenog uzrasta jer kaže da su previše prilagođene deci i previše jednostavne, a većinu zapleta može da razume čitanjem prvih nekoliko stranica

knjiga

Shutterstock

Ne treba da raspravljamo da li današnja deca premalo čitaju – jer je to činjenica. Postoje izuzeci, naravno, ali ekrani su zauzeli veći deo vremena koje je nekada bilo posvećeno knjigama.

Osim toga, zbog istih ovih ekrana, vreme trajanja pažnje današnje dece je sve kraće, pa im je zapravo veoma teško da održe pažnju dok čitaju knjige – stranica ispunjenih slovima bez previše slika.

Tata se obratio savetnicima na sajtu Slate.com jer je bio zabrinut za svoju ćerku — kaže da ona previše čita. Naime, otac kaže da njegova ćerka ima 12 godina i i da voli da čita. Tata je istakao da ona mnogo čita od svoje desete godine i da je prilično inteligentna, odnosno zrela za svoje godine.

Zabrinut za ćerku

„Zbog svega toga je sve više privlače knjige koje su namenjene mladima, a nisam siguran da su prikladne“, zabrinuo se tata. Objasnio je i drugu stranu: „Nju ne zanimaju knjige namenjene deci njenog uzrasta jer kaže da su previše prilagođene deci i previše jednostavne, a većinu zapleta može da razume čitanjem prvih nekoliko stranica.

knjiga

unsplash

 

Tata je jasno stavio do znanja da ne želi da je obeshrabri od čitanja tako što će joj dozvoliti da čita samo knjige namenjene 12-godišnjacima, a zabraniti čitanje knjiga koje bi je mogle izložiti štetnom sadržaju ili sadržaju za odrasle. 

„Nisam spreman za to, treba mi savet“, upitao je tata, a savetnica je odgovorila veoma detaljno, pogotovo što je ona, Alison Prajs, kao dete takođe bila strastveni čitalac, a i dalje je.

Kontroverzan sadržaj

Osim što je sama čitala knjige, i mama je uporedo sa njom čitala iste knjige. Kada ju je pitala zašto, rekla je da je zanima kakve knjige voli i da želi da sa njom razgovara o svim problemima koje te knjige postavljaju. Između ostalog, čitala je seriju knjiga o Alisi Filis Rejnolds Nejlor. 

Ispostavilo se da su knjige o Alisi među najkontroverznijim knjigama za mlade jer govore o stvarima kao što su intimi odnosi, menstruacija, genitalije i još mnogo toga“, objasnila je savetnica i dodala: „Da li je moja mama tada to znala? Iskreno, ne znam. Iako sam odustala od serije pre nego što je došla do mnogo naprednijeg sadržaja, volim činjenicu da je i moja mama čitala knjige. Mislim da knjiga može biti odličan medij za razgovor o neprijatnim temama; mnogo je lakše pričati o periodu nekog lika nego o svom, kada imaš 13 godina“. 

knjiga

unsplash

 

Posle toga je napomenula da je u 5. razredu često čitala tinejdžerske horor romane R. L. Stajna i romane ,,Zvezdane staze" za odrasle, koji su sadržali i određenu „dozu“ intimnih odnosa i nasilja. Kaže da joj majka nikada nije rekla da su ove knjige za odrasle. Pročitala je neke da bi pratila sadržaj i verovala je da će ona ignorisati ono što ne bude mogla da podnese. 

„I da, još uvek se sećam jezive smrti iz Stajnove serije ,,Fear Street Cheerleaders" i eksplicitne scene iz jednog od romana Zvezdanih staza, ali mislim da danas nisam gora zbog tih iskustava. Oni sigurno nisu bili ništa štetniji od nekih filmova koje sam gledala kod prijatelja!“, istakla je savetnica. 

Sve im je dostupno

Ona je istakla i da devojčica odrasta u digitalnom dobu, kada, kako kaže, više od 50 odsto ispitane dece navodi da je do svoje 13. godine gledalo pornografiju, pa se pitala da li čitanje naprednih knjiga zaista predstavlja veliku pretnju. 

„Da, vaša ćerka je možda izložena nekim temama za odrasle, ali to verovatno nije ništa u poređenju sa onim što joj je još na dohvat ruke – i iskreno, to u mnogim slučajevima može biti mnogo bolje. Osim toga, ako sledite primer moje mame, zapravo ćete moći da razgovarate sa njom o sadržaju, što bi vam moglo pomoći da imate otvoren i iskren dijalog o intimnom odnosu i drugim temama“, rekla je savetnica, a mi moramo da kažemo da zapravo se slažem sa ovim, iako u početku to ne bismo rekli. 

„Pustite je da čita, neka bude svesna šta čita, i neka to podstiče poverenje i komunikaciju – dragocene stvari dok ulazi u tinejdžerske godine“, zaključila je savetnica. I da, pored svega što muči tinejdžere danas, ovo je i dalje najvažnije.  

 

 

Bonus video:

 

@najzena.rs Ukoliko često imate nedoumice kako da smirite uplakanu bebu, isprobajte ovaj trik! 👶🏼 #najzena #zena #fyp #fypシ #foryoupage #fypシ゚viral #fypシ #foryoupage ♬ original sound - Najzena.rs

 

Komentari (0)
Loading