Istraživanje otkriva: Najbolje majke su one koje rađaju u ovim godinama, njihova deca imaju velike prednosti

Vesti 25.05.2024 17:00 0

U poslednje dve decenije smanjen je broj žena koje su postale majke u dvadesetim godinama

mama

Shutterstock

Majčinstvo u starijoj dobi ima prednosti u smislu iskustva i emocionalne spremnosti, ali sa sobom može doneti i brojne komplikacije i određene zdravstvene rizike i za majku i za dete. Uprkos tome, danas se sve više žena odlučuje da postanu majke u kasnijoj dobi. 

Istina je da sa godinama postaje teže zatrudnjeti. Razlog leži i u činjenici da se žene rađaju sa fiksnim brojem jajnih ćelija, čiji se broj smanjuje sa godinama.

Pored toga, trudnoća starija od 35 godina dolazi sa nekim dodatnim rizicima od komplikacija kao što su hipertenzija, dijabetes ili hromozomske abnormalnosti kod novorođenčadi, izveštava Times of India.

Iz ovih razloga, ženama se često savetuje da zatrudne ranije u životu. Ali dobra vest je da nedavne studije pokazuju da trudnoće kasnije u životu imaju brojne prednosti, od kojih je jedna da starije majke mogu bolje da odgajaju svoju decu.

beba

Shutterstock

 

U poslednje dve decenije smanjen je broj žena koje su postale majke u dvadesetim godinama. Sve više žena se odlučuje za decu kasnije u životu, a najčešći razlozi su izgradnja karijere i kasnije udaje. Studija sprovedena na Školi za poslovne i društvene nauke Univerziteta Arhus u Danskoj pokazala je da deca žena koje su rodile posle 35. godine imaju neke dodatne prednosti. 

Pomenuta studija sugeriše da starije majke nisu toliko stroge u smislu nametanja fizičke i verbalne discipline svojoj deci između 7 i 11 godina.

devojčica

Shutterstock

 

Kao rezultat toga, deca ove starosne grupe su imala manje poteškoća u ponašanju i manje socijalnih i emocionalnih poteškoća. Ista studija je takođe pokazala da starije majke imaju bolji i stabilniji odnos sa svojom decom. Pored toga, stepen zrelosti ovih žena im olakšava savladavanje stresa tokom trudnoće i održavanje pozitivnog stava u podizanju dece. 

Tokom godina, ljudi postaju sve bolji u suočavanju sa emocionalnim i mentalnim izazovima, tako da su sposobniji da se nose sa različitim izazovnim situacijama i da vode svoju decu na bolji način. U istraživanju se navodi i da starije majke deci obezbeđuju pozitivno psihosocijalno okruženje koje im pomaže da budu optimisti u životu. 

 

 

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading