"Ne pravite od dece nesrećne ljude": Ovim kaznama se vaspitavaju deca u Srbiji, a psiholog kaže da su posledice pogubne

Jelena Vukelić Vesti 23.05.2024 08:34 0

Zbog čestog 'hlađenja u ćošku', dete će da izraste u odraslu osobu koja će se kloniti i najmanjeg sukoba i rasprave, umesto da nauči da komunikacijom reši problem

dete

Shutterstock

Australski poslovni strateg i psiholog Kervin Raen koji se na svojim seminarima i radionicama često bavi i roditeljstvom, a inače i sam otac, objašnjava da takvo "hlađenje" u vaspitavanju deteta daje samo kratkoročne rezultate. 

- U tom ćete trenutku dobiti ono što želite, da se dete smiri, ali negde do detetove 14. godine shvatićete da odgajate buntovnika - rekao je. Objasnio je da, kad vaspitaju dete, roditelji ga istovremeno i treniraju, odnosno, uče kako treba da se ponašaju u određenim situacijama, ali iz slanja u ćošak ono neće naučiti kako da se nosi sa svojim osećanjima. 

- Zbog čestog će "hlađenja u ćošku" dete će da izraste u odraslu osobu koja će da se kloni i najmanjeg sukoba i rasprave, umesto da komunicira i da se s nekim ili s nečim na bilo koji način suoči, pa i posvađa kad je to potrebno - rekao je Rae, a prenosi The Sun.

- Ovo mi je trebalo - napisala je jedna mama na Instagramu i objasnila kako oduvek izbegava tako da kažnjava svoje dete. Ona kaže i da je često osećala pritisak da svoje dete treba odmah da smiri nekom sličnom metodom, ali je do sad to uspešno izbegavala, znajući da je pozitivan detetov odgovor kratkotrajan.
- Sad ste mi potvrdili da to ne treba da radim, hvala - dodala je.

Ipak, bilo je naravno i roditelja koji se nisu složili s razmišljanjima ovog stratega. 

- Slanje u ćošak treba da posluži da se dete brzo ohladi i iskontroliše svoja osećanja - napisao je jedan tata koji kaže da je većina dece tek tada spremna na razgovor i da s nekom decom pre toga ne treba ni da se započinje razgovor. 

- Jedini je problem što mnogi roditelji na taj razgovor kasnije zaborave - dodao je.

Kako vi rešavate ove situacije?

Komentari (0)
Loading