ZAŠTO SLAVIMO I LETNJEG I ZIMSKOG SVETOG NIKOLU? Saznajte važan razlog zbog kog je sutra poseban dan!

Slobodanka Ćorić Vesti 21.05.2024 19:01 0

Sveti Nikola je jedan od najomiljenijih svetaca u pravoslavlju, a vernici ga proslavljaju dva puta godišnje – 22. maja kao Letnjeg Svetog Nikolu i 19. decembra kao Zimskog Svetog Nikolu

ZAŠTO SLAVIMO I LETNJEG I ZIMSKOG SVETOG NIKOLU? Saznajte važan razlog zbog kog je sutra poseban dan!

WIKIMEDIA COMMONS

Sveti Nikola je jedan od najvoljenijih svetaca među pravoslavnim vernicima, a njegova slava se obeležava dva puta godišnje – 19. decembra, kada je Zimski Sveti Nikola, i 22. maja, kada je Letnji Sveti Nikola. Mnogi se pitaju zašto postoje dva datuma posvećena ovom svecu i kakav je značaj svakog od njih.

Istorija i značaj Svetog Nikole

Sveti Nikola, poznat i kao Nikola Čudotvorac, bio je biskup iz Mire u Likiji (današnja Turska) koji je živeo u 4. veku. Poznat je po svojoj velikoj ljubavi prema ljudima, naročito prema deci i siromašnima. Brojna čuda i dobra dela koja je činio za života učinila su ga jednim od najpoštovanijih svetaca u hrišćanskom svetu.

Zimski Sveti Nikola

Zimski Sveti Nikola se slavi 19. decembra (6. decembra po starom julijanskom kalendaru) i označava dan kada je Sveti Nikola preminuo i kada je njegov duh prešao u večni život. Ovaj datum je posebno važan jer simbolizuje njegov prelazak u svetost i počinje zimski ciklus praznika u pravoslavnom kalendaru.

Letnji Sveti Nikola

Letnji Sveti Nikola, koji se slavi 22. maja (9. maja po starom kalendaru), obeležava prenos moštiju Svetog Nikole iz Mire u Bari, Italija, 1087. godine. Mošti su prenesene zbog opasnosti od napada muslimanskih osvajača, a ovaj događaj je bio od velikog značaja za vernike jer su mošti svetitelja smatrane čudotvornim i zaštitničkim.

Zašto dva praznika?

Dva datuma posvećena Svetom Nikoli imaju različit značaj i zajedno obuhvataju ceo spektar njegovog života i dela. Zimski Sveti Nikola je više usmeren na duhovni aspekt i njegovu smrtnu svetost, dok Letnji Sveti Nikola slavi fizičko prisustvo njegovih moštiju i čuda koja su se dešavala nakon prenosa.

Povratio vid Stefanu Dečanskom

Prema predanju, smatra da je sveti Nikola povratio vid Stefanu Dečanskom, pa je ovaj srpski kralj hram u kome su pohranjene mošti Svetog Nikole okitio srebrom i slao bogate priloge za njegovo opremanje.

Sutra je važan dan

Sutra, kada slavimo Letnjeg Svetog Nikolu, mnogi vernici će se okupiti u crkvama kako bi obeležili ovaj značajan događaj u pravoslavlju. Tradicionalno se pripremaju posebna jela, odlazi se na liturgije i molitve, a mnogi vernici poste i ispovedaju se.

Oba praznika Svetog Nikole imaju duboko ukorenjen značaj u pravoslavnom hrišćanstvu. Oni nas podsećaju na važnost vere, čuda i ljubavi prema bližnjima, a različiti aspekti svetiteljevog života i dela pružaju inspiraciju i duhovno ispunjenje vernicima širom sveta.

Komentari (0)
Loading