Nema više štucanja: Uzmite sitnicu iz pribora za šivenje i stavite na čelo bebe, problem rešen za tren oka

Vesti 15.05.2024 20:23 0

Ne bi trebalo ga trebalo smatrati običnim mitom, niti odbaciti njegove prednosti, kao ni napore naših roditelja ili predaka

beba

Shutterstock

U Africi se beli konac često stavlja na glavu deteta kada štuca. Štucanje je zdravstveno stanje koje se javlja kao rezultat nevoljnog pokreta dijafragme koje izaziva da se preklop u grlu (epiglotis) zatvori i otvori kada se  otpusti pritisak pokreta.

Kao što možete pretpostaviti, to je dugotrajna praksa, i najpoznatiji tradicionalni način za upravljanje ovim stanjem.

Beba

Shutterstock

 

Ali postavlja se pitanje da li beli konac zaista funkcioniše?

Da li funkcioniše?

Jasno je da biste rekli- ,,Ne". Niste jedini.

Mnogi hrabro tvrde da praksa nema naučnu osnovu.

Drugi, poput nedavnog članka portala Nimed Health, su bili pažljivi.

Oni priznaju trud uložen u praksu. Ali i dalje opisuju praksu kao mit.

Zašto je beli konac važan

Ispod se nalaze dva logična zaključka:

1. Kao svest

Ako niste svesni da postoji problem, možda nećete imati nikakav podsticaj da čak ni pokušate da ga rešite.

Naši roditelji možda ne znaju šta je štucanje, ali kada vide beli konac na čelu deteta, to im daje osećaj hitnosti za preduzimanje akcije. Tada detetu obično daju vodu.

 

@aubreyrosecanan

My mom told me today to put a string on my baby’s forehead if she had hiccups. I didnt believe her, but we tried it out and we were shocked! I sent this to her so fast lol! My giant pimple is a paid actor. Sorry for the bad word,mom.

♬ original sound - Aubrey canan

 

Kako dr Ali Seif, specijalista za neuro-intenzivnu negu navodi, da štucanje uključuje radnje dela tela- dijafragme, vagusnog nerva i freničnog nerva.

S obzirom na to da dete voda pokreće vagusne nerve, što zauzvrat stimuliše mozak da otvori poklopac jer oseća da se nešto guta.

Ovo obezbeđuje dijafragmu, koju kontrolišu frenični nervi, a klapna olakšava i u stvari smanjuje broj pokreta (grčeve) i na kraju štucanje.

2. Kao odvraćanje pažnje

Beli konac dečijem mozgu služi kao vid skretanja pažnje.

Koliko god glupo zvučalo, odvraćanje pažnje pomaže da se smanji štucanje.

A evo ideje koja stoji iza toga.

Beba

Shutterstock

 

 

Kao što znate deca su po prirodi radoznala. Stavljanje belog konca na njihovo čelo ili na kosu izaziva želju pronađu način prilagođavanja novom osećaju.

Dakle, mozak usmerava svoju aktivnost ili koncentraciju ka otkrivanju novi predmet na glavi. To vara frenične i vagusne nerve da deluju u tom pravcu.

Ta kombinacija koncentracije i ometanja izazvana belim koncem, kao što je navedeno, pomaže  mozgu da zaustavi ili smanji štucanje.

Svrha belog konca ne mora nužno biti lek. Međutim, moglo bi biti značajnije nego što se čini na prvi pogled. Ne bi trebalo ga trebalo smatrati običnim mitom, niti odbaciti njegove prednosti, kao ni napore naših roditelja ili predaka.

 

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading