Najgori način da smirite uplakano dete: Roditelji mahom greše u jednoj stvari, pravite mu medveđu uslugu

Vesti 11.05.2024 18:04 0

Uprkos našim najboljim naporima, ponekad su napadi besa neizbežni, ali...

dete

Shutterstock

Deca su mnogo složenija bića nego što ponekad mislimo. Kada vas dete izluđuje svojim ponašanjem, često se osećate bespomoćno i ne znate šta drugo da radite. Ako vam se desi da imate loš dan, stavljeni ste u posebno osetljivu situaciju koja zahteva čelične živce. Ali, prema mišljenju stručnjaka, sve je to sasvim normalno i zapravo bi bilo čudno da su deca sve vreme pravi anđeli, prenosi TheSun.

Međutim, postoje neki razlozi zašto deca često imaju napade besa. dr. Rosina MekAlpine, iz Australije, je stručnjak za brigu o deci i zna ponešto o tome zašto se deca loše ponašaju. „Kada sam prvi put postala majka 2007. godine, stalno sam dobijala kontradiktorne savete poput „hrani svoju bebu na zahtev“ naspram „hrani bebu na svaka 4 sata da bi uspostavila rutinu“. uteši bebu i pomozi joj da se smiri i zaspi.'

beba

Shutterstock

 

Kao univerzitetski nastavnik i istraživač, Rosina je odlučila da zaroni dublje u svet dečijeg razvoja i roditeljstva kako bi pomogla sebi i drugima u donošenju najboljih odluka. Danas sakupljeno znanje i iskustvo deli sa roditeljima širom sveta.

Problemi sa nerealnim očekivanjima

Kada je u pitanju snalaženje u stresnim vremenima poput hranjenja, roditelji mogu biti pomalo izgubljeni. „Mala deca imaju veoma kratak raspon pažnje“, rekla je ona. „Vremenom, uz strpljenje, upornost i vežbu, mališani će uživati u obrocima sa roditeljima i duže ostati za stolom i razvijati svoje afinitete za širok izbor obroka. Učiniti obroke prijatnijim, a ne planiranim i nametnutim, stvoriće sjajnu osnovu za život pun srećnih zajedničkih obroka“.

Razumna očekivanja su ključ

Anita Kliar, stručnjak za roditeljstvo i autor knjige ,,The work/Parent Switch", složila se da su razumna očekivanja najvažnija. ,,Dečji tantrum nije vaša krivica, to je deo deteta koje još nije naučilo kako da reguliše svoja osećanja i da ih na odgovarajući način izrazi", objasnila je ona. „Izbegavajte stvari koje samo pogoršavaju bijes, kao što je pridavanje previše pažnje napadu bijesa ili popuštanje i davanje svom detetu nešto što oni nerazumno zahtevaju od vas. Ostanite mirni i priznajte emociju iza bijesa.

Roditelji mogu nenamerno da podstaknu ponašanje van kontrole dajući deci „slučajnu nagradu“

Anita je objasnila: „Ako vaše dete besni i plače, a vi mu odgovorite tako što ćete mu dati mobilni da ga ućutkate, onda mu davanje mobilnog telefona deluje kao pozitivna nagrada za dečji ispad. Vaše dete će verovatno ponoviti ovakvih ispada u budućnosti jer je ovo ponašanje nagrađeno“.

,,Važno je zapamtiti da „deca nisu mali odrasli“, rekla je Anita. ,,Kada je detetu teško, dobro je da se zapitate koja nezadovoljena potreba pokreće takvo ponašanje. To ne znači da detetu treba da damo sve što želi. Ako je nekontrolisano ponašanje deteta uzrokovano time što mu ne dozvoljavamo da uzme keks, rešenje je da mu ne damo keks. Rešenje je da prepoznate da mu je potrebna pomoć da nauči kako da upravlja svojim osećanjima razočarenja ili frustracije.

Deca imaju svoj način razmišljanja

Rosina je takođe rekla da je ključ za smanjenje napada besa razumevanje da deca imaju svoj način razmišljanja. ,,Roditelji su često veoma zauzeti pokušavajući da izbalansiraju mnoge zahteve posla i porodice, a ako se dete oseća zanemareno ili ignorisano, može početi da se loše ponaša kako bi privuklo pažnju roditelja. Deca koja im je dosadno mogu da rade i neprikladne stvari. Stoga, kvalitetno vreme sa roditeljima, bratom ili sestrom ili vreme provedeno u omiljenim aktivnostima koje ispunjavaju može biti od pomoći."

Uprkos našim najboljim naporima, ponekad su napadi besa neizbežni, ali prema Rosini, postoje neke stvari koje roditelji mogu da urade kako bi na odgovarajući način reagovali tokom besa:

  • Spustite se na nivo deteta i ostanite što mirniji.
  • Uverite i uverite dete da će sve biti u redu.
  • Objasnite da ste tu da zajedno rešite problem čim se smiri.
  • Pomozite detetu da se smiri dodirom (ako vam dozvoli) i pomozite mu da duboko udahne. 

 

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading