Nadutost stomaka, štucanje i mučnina: Uobičajeni, ali ključni simptomi smrtonosne bolesti

Slobodanka Ćorić Vesti 08.05.2024 13:55 0

Kako bi se poboljšala situacija, potrebno je uložiti napore u edukaciju žena o značaju redovnih pregleda i simptomima koje treba pratiti

doktor Aleksandar Stefanović

Printscreen/RTS

"Rak jajnika predstavlja izazov ne samo u Srbiji već i širom sveta, s obzirom na njegovu visoku stopu smrtnosti i nedostatak specifičnih ranih simptoma. Iako je broj obolelih relativno mali u poređenju s drugim vrstama kancera, stopa smrtnosti je visoka, posebno zbog kasnog otkrivanja", rekao je za RTS profesor Aleksandar Stefanović, direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC Srbije..

Profesor Stefanović ističe nedostatak adekvatnog skrininga kao jedan od ključnih problema. Za razliku od raka grlića materice, gde postoje efikasni skrining metodi, poput Papa testa, za rak jajnika takvi testovi nisu široko dostupni. Umesto toga, lekarima su na raspolaganju klasični pregledi, ultrazvuk, magnetna rezonanca, PET skeneri i tumor markeri, ali ni jedan od ovih testova nije dovoljno precizan za rano otkrivanje.

Stefanović takođe naglašava važnost redovnih pregleda kod žena kako bi se povećala šansa za rano otkrivanje. Iako simptomi raka jajnika, poput nadutosti stomaka, štucanja i mučnine, nisu specifični i mogu se pripisati drugim stanjima, redovni ginekološki pregledi mogu pomoći u identifikaciji eventualnih promena i daljem praćenju.

Kako bi se poboljšala situacija, potrebno je uložiti napore u edukaciju žena o značaju redovnih pregleda i simptomima koje treba pratiti, kao i u istraživanje i razvoj novih metoda za rano otkrivanje raka jajnika. Takođe, važno je poboljšati pristup zdravstvenim uslugama i dijagnostici kako bi se omogućilo što ranije otkrivanje ove opasne bolesti.

Komentari (0)
Loading