Očevi kvare ćerke: Jednim ponašanjem im stvaraju veliki problem u budućnosti, ističe psiholog

Vesti 17.04.2024 22:02 0

Važno je prepoznati kako emocionalno nedostupni očevi utiču na njihove ćerke, jer su rane koje ostaju značajne...

Tata i dete

Shutterstock

Iako većinu života provodimo misleći da nećemo biti kao naši roditelji, često na kraju budemo. Možda ne želimo partnera koji je isti kao jedan od naših roditelja, ali na kraju krajeva često nađemo upravo takvog.

Deca koja se ne slažu sa jednim od roditelja često će reći da nikada ne žele da budu sa nekim takvim kasnije u životu. Često su to ćerke, koje rešene da ne nađu nekoga ko je kao njihov tata, naravno, ako se ne slažu sa njim, nađu baš takvog partnera. Verovatno znate bar nekoliko primera iz svog života...

Psiholozi kažu da je uobičajena pojava da ćerke koje odrastaju uz emocionalno nedostupne ili odsutne očeve kasnije u životu ne nađu osobu koja ne zadovoljava njihove emocionalne potrebe. Na stranici posvećenoj psihologiji, Psychology Today, psiholog Kejtlin Kantor posvetila je članak upravo tome. Ona kaže da u takvim situacijama žene koje se nađu u takvoj situaciji ne ostvaruju kvalitetan odnos. Kada su deca, ne misle „Moj tata je emocionalno nedostupan“, već misle „Šta je sa mnom, zašto me tata ne voli?“, odnosno krive sebe.

Tata i dete

Shutterstock

 

U takvim vezama, ćerke, ili deca uopšte, često pokušavaju da zasluže očevu ljubav time svojom dobrotom ili svojim dostignućima. Trude se da nemaju previše osećanja ili potreba i izbegavaju da budu ,,problem". Naravno, sve to rade nesvesno kada su deca. Tek kada odrastu mogu početi da shvataju zašto su takvi kakvi jesu.

Važno je prepoznati kako emocionalno nedostupni očevi utiču na njihove ćerke, jer su rane koje ostaju značajne. Oni koji se muče u svojim vezama treba da znaju da nisu krivi, niti su krivi što im očevi nisu bili bolji.

Kao odrasle, ćerke emocionalno nedostupnih ili odsutnih očeva se bore u svojim odnosima sa muškarcima. Evo kako se te „rane“ iz detinjstva pojavljuju u njihovim vezama kasnije u životu, prema dr. Kejtlin Kantor.

1. Nisko samopoštovanje

Emocionalnu nedostupnost svog oca doživljavali su kao odbacivanje. Ne veruju da su dovoljno dobre i da zaslužuju ljubav takve kakve jesu. Takve ćerke biraju muškarce koji neće zadovoljiti njihove potrebe i uvek će ih razočarati. Misle da bi se muškarci bolje ophodili prema njima da su bolje – na isti način na koji su mislile o svojim očevima kao deca. Istina, muškarci koje biraju ne ponašaju se bolje prema njima jer oni za to nisu sposobni, a nisu ni njihovi očevi.

2. Strah od napuštanja

Ako otac nije bio dovoljno prisutan, dete je to doživljavalo kao oblik napuštanja. Kao odrasle žene u vezama, one nesvesno rade stvari da odgurnu partnera od sebe pre nego što ih on napusti. Međutim, one ne shvataju da to rade, pa se na kraju osećaju napušteno.

3. Previše potreba

Takve žene guraju ljude od sebe upravo zato što imaju previše potreba. Nikada ne osećaju da mogu dobiti dovoljno od druge osobe da bi zadovoljile svoje potrebe. Osoba na kraju oseća da nema više šta da pruži i veza se završava.

4. Biranje emocionalno nedostupnih muškaraca

Druga opcija je da biraju muškarce koji su emocionalno nedostupni ili udaljeni. Trude se da nemaju previše potreba, ali ni ono malo što imaju ne biva zadovoljeno.

5. Poteškoće u građenju poverenja

Muče se sa poverenjem prema muškarcima jer njihova prva i najvažnija veza sa muškarcem nije bila sigurna za njih. Oni pronalaze načine da testiraju ljubav svog partnera. Izbegavaju da budu previše ranjive. 

6. Pokušavaju da zarade ljubav

Ove žene rade sve za svog partnera, verujući da će tako dobiti ljubav koju žele. One sebe stavljaju na poslednje mesto, ne postavljaju granice i ne očekuju isto zauzvrat.

7. Prebrzo vezivanje ili nemogućnost vezivanja

One zaista žele da budu voljene, ali ne znaju kako da prime tu ljubav jer nisu imale priliku da uče dok su odrastale. Primanje ljubavi je veština. Kao rezultat toga, brzo se vežu za emocionalno nedostupnog muškarca koji im nikada neće pružiti ljubav koju žele. Ili se neće posvetiti nekome ko može da im pruži ljubav jer još ne znaju da je prime. Često ih ne privlače muškarci koji su emotivno dostupni i koji žele da vole i budu sa njima.

8. Korišćenje odnosa za potvrdu sopstvene vrednosti

Eh, ovo je često bolna tačka za roditelje i nešto o čemu ne žele da razmišljaju. Međutim, to je jedna od posledica ovakvog odnosa u detinjstvu. Intimni odnos se često bira kao način i pokušaj da se zaradi ljubav koju tako očajnički žele.

9. Žude za pažnjom muškaraca

Da bi privukle pažnju, takve osobe često preterano flertuju, jer se osećaju dobro kada dobiju pažnju muškaraca. Međutim, podsticaj koji dobijaju od pažnje ne traje dugo.

10. Postavljanje muškaraca na presto

One vide čoveka koji im se sviđa kao mnogo boljeg nego što on zapravo jeste. Obično potpuno pozitivno, odbacujući mane ili problematično ponašanje.

11. Ne privlače ih fini momci

Takve žene žele ljubav od nekoga kao što je njihov otac, koji nije mogao da je pruži. One pokušavaju da zaleče svoje rane iz detinjstva tražeći emocionalno nedostupne muškarce koji se prema njima ne ponašaju dobro i istovremeno pokušavaju da ih nateraju da se promene i da ih zavole. Nesvesno misle da mogu da zaleče svoje rane. Ali to se nikada ne dešava, sve dok one ne rade na tome i ne shvate da nikada nisu bile odgovorne za nedostatak emocionalne dostupnosti svog oca.

 

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading