Kako majka upropasti muško dete: „Kada žena nema ljubav muža, ona ometa sina na svaki mogući način“

Vesti 17.04.2024 09:50 0

Karl Jung, psihijatar, tvrdio je da samo majka može uništiti muško dete i objasnio kako.

majka

Shutterstock

Čuveni psihijatar i osnivač analitičke psihologije Karl Jung, na osnovu iskustva u radu sa pacijentima, zaključio je da majka ima veliki uticaj u stvaranju emotivno nestabilnog muškarca. Smatrao je da vaspitanje koje ne odgovara pravilnom razvoju deteta može dovesti do formiranja takozvanog kompleksa “muškarac - dete”.

Kako nastaje taj kompleks? U slučaju kada otac ne pruža majci pažnju i emotivnu podršku, ona to može da počne da traži u detetu, odnosno sinu, stvarajući tako dublju vezu nego što je potrebna za odnos majka – dete. Majka postaje previše brižna i time „guši”sina, vezujući ga za sebe i onemogućavajući da se reši osećanja zavisnosti od nje.

„I evo čoveka koji stoji ispred vas, živi u prošlosti i pokušava da pobegne iz ovog hladnog i surovog sveta, koji ne može da razume. Njegova majka je često pored njega, ne pokazujući ni najmanju zabrinutost zbog činjenice da je njen sin trebalo da odraste kao muškarac, i ne čini ništa da mu pomogne da odraste i osnuje svoju porodicu. Svedok ste neke vrste zavere majke i sina i vidite kako njih dvoje pomažu jedni drugima da prevare stvarni život“, napisao je Jung.

Da bi uspeli da se osamostale i oforme svoju porodicu, ovi muškarci treba prvo da se reše zavisnosti od majke.

Komentari (0)
Loading