„Samo nemojte ljudsku džigericu da jedete!“ Otac Predrag Popović dao važnu lekciju o postu svim vernicima

Vesti 14.04.2024 15:23 0

Otac Predrag Popović, sveštenik Srpske pravoslavne crkve, objasnio je šta zaista znači postiti.

predrag popović

Printscreen/Youtube

Otac Predrag Popović je sveštenik Srpske pravoslavne crkve. Veoma je aktivan i popularan na društvenim mrežama, gde objavljuje video snimke u kojima govori o različitim aspektima života, a posebno se bavi porodicom i brakom.

Nedavno je gostovao na RTS-u, u Jutarnjem programu, i govorio o tome šta znači postiti i da li je post samo uzdržavanje od hrane.

povrće

Shutterstock

 

- Nikada nije bilo samo uzdržavanje od hrane! Ja se nekada osećam kao nutricionista kada me ljudi pitaju kako da poste, šta da jedu. Ljudi, samo nemojte jedni druge da jedete! Nemojte ljudsku džigericu da jedete i Bog će uvažiti taj post. Post znači odricanje i najmanje se tu radi o hrani. Danas imamo posni majonez, posnu pavlaku, posne burgere... I taj post onda nema smisla – kaže otac Predrag i dodaje: - Ali, ako mi u tom postu uhvatimo da čitamo psaltir ili jednu molitvu, svako od nas bi trebalo da ima jutarnju i večernju molitvu, kad ustane da se prekrsti, da kaže „slava tebi Bože naš, slava tebi“, bar to. I onda idemo u dan i uveče ostaviš telefon i uzmeš Sveto pismo ili uzmeš neku molitvu da pročitaš, prećutiš nekad nekome nešto ili učiniš neko dobro delo nekome, tvoj post ima smisla. Znači, post je tu sa razlogom, da nas menja! Da dođe do preumnjenja čoveka. Da čovek, kada se završi post, izađe bolji, a ne gladniji - zaključuje otac Predrag Popović.

Komentari (0)
Loading