Deci ne trebaju mučenici: Psiholog otkriva veliku grešku koju prave svi roditelji, evo kako da je izbegnete

Vesti 13.04.2024 13:10 0

Dr. Beki ističe da samo zato što je njen sin uznemiren ne znači da je donela lošu odluku...

mama

Shutterstock

Svakome treba vreme za sebe, a posebno roditeljima. Iako se ponekad osećamo krivim što smo odvojili to vreme, ne bi trebalo, ističe dr. Beki.

Verovatno vam je poznata scena koju ćemo opisati: dogovorili ste se da se družite sa prijateljima, svi znaju za to, pomirili su se s tim, ali baš kada ste krenuli, vaše dete ima kvar na sistemu ... Plač, očajanje, ne želi da odete, zašto ga ostavljate, drama. I odmah se osećate kao najgora mama na svetu. I sigurni ste da je to upravo tako, jer zašto bi inače vaše dete toliko plakalo...

Čak i ako odete, svaki korak koji preduzmete prati majčinska krivica, dok vam pred očima bljesne slika vašeg deteta koje se privija za vašu nogu i plače. Vi ste najgora mama na svetu. Pred vama su sati ili dani, u zavisnosti od vrste druženja, provere mobilnog telefona, razmišljanja o porodici i kajanja. Savršen odmor.

To je pogrešno. Kada odvojite vreme da ga provedete sa prijateljima i voljenim osobama, onda ne radite ništa loše. U stvari, kaže dr. Beki u svom viralnom videu, to vas čini dobrim roditeljem. Psiholog i autor knjige ,,Good Inside" pravi je guru kada je roditeljstvo u pitanju, a ovaj video je, pretpostavljamo, spas za mnoge mame.

 

„Upravo sam ostavila sina da vrišti i plače dok je protestovao: „Zašto moraš da izlaziš sa prijateljima za vikend? Zašto me ne možeš povesti sa sobom? Ne viđam vas dovoljno!' I evo me na železničkoj stanici, spremam se da uđem u voz da se nađem sa prijateljima, i želim da podelim sa vama kako se nosim sa tim“, kaže dr. Beki u videu .

„Naravno, moja prva reakcija je bila: 'O moj Bože, jesam li ja užasan roditelj?' Imamo sećaj da je majčinstvo priča o mučenicama i  brinemo da radimo nešto pogrešno kada se naša deca pobune.”

Oh, kako to znamo. U tom trenutku bismo se radije vratili i odslužili svoju „kaznu“ kao pravi mučenici nego da idemo sa prijateljima i uživamo. 

tuga

Shutterstock

 

„Ali u čemu je stvar: deci ne trebaju nesebični mučenici. Deci su potrebni jaki lideri“, nastavlja dr Beki, „a znate li šta ja znam? Provodim neko vreme sa svojim devojkama - provodimo vreme pričajući o stvarima koje nisu naše dece, brinući o sebi i povezujući se kroz sve stvari koje volimo i sve različite stvari koje nas zanimaju, a koje nemaju veze sa brigom za druge - i to je ključno za moje mentalno zdravlje i moju sposobnost da budem tu za svoje dete. Dozvoljeno mi je da donosim odluke za sebe, dozvoljeno mi je da postavljam granice, dozvoljeno mi je da zadovoljim svoje potrebe i evo u čemu je stvar, mom sinu je dozvoljeno da bude uznemiren zbog toga."

Dr. Beki ističe da samo zato što je njen sin uznemiren ne znači da je donela lošu odluku, i ne znači da odluka za koju veruje da je dobra mora biti nagrađena njegovom proslavom.

„Želim da to zapamtite. Dozvoljeno vam je da se brinete o sebi. Deci ne trebaju nesebični mučenici, deci su potrebne jake vođe“, ponovila je još jednom da bi pojačala gradivo.

Pored činjenice da je odsustvo od porodice korisno za naše mentalno zdravlje, jedna mama je u komentarima istakla da je to dragoceno i u oblikovanju pogleda naše dece na zadovoljavanje sopstvenih potreba: „Ne želimo da odgajamo decu koji misle da moraju da žrtvuju ono što jesu da bi bili negovatelj/roditelj. Najbolji način da to uradite je da im pokažete kako da se pravilno brinu o sebi." 

 

 

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading