Psihoterapeut otkriva: Ovako se ponašaju toksični roditelji i loše utiču na mentalno zdravlje dece

Vesti 12.04.2024 08:00 0

Toksični roditelji mogu negativno da utiču na mentalno i emocionalno zdravlje dece.

deca

Shutterstock

Roditelji koji često pokazuju nedostatak empatije i podrške prema svojoj deci su toksični. Oni takođe mogu koristiti emocionalnu manipulaciju ili kontrolu kako bi postigli svoje ciljeve. Ovakvo roditeljstvo može imati dugoročne negativne posledice na mentalno i emocionalno zdravlje dece. Psihoterapeut Kejti Gilis otkrila je tri najčešća oblika ponašanja toksičnih roditelja.

1. Opravdavaju svoje ponašanje

U nekim slučajevima, toksični roditelji mogu opravdati svoje ponašanje tradicionalnim vrednostima ili običajima koji dopuštaju nasilno ponašanje, objašnjava Gilis za „Psychology Today“.

deca

Shutterstock

 

2. Izigravaju žrtvu

"Toksični roditelji često glume žrtvu, prikazujući se kao preopterećeni, pod stresom ili kao osobe koje se bore sa svojim problemima", ističe psihoterapeut. Oni mogu tražiti sažaljenje od drugih kako bi skrenuli pažnju sa svog ponašanja i izbegli odgovornost.

3. Krive decu za sve

"Roditelji koji zlostavljaju decu, fizički ili psihički, mogu odgovornost prebaciti na njih pripisujući svoje ponašanje određenim postupcima dece ili njihovoj neposlušnosti", kaže psihoterapeut. Tvrdi da zlostavljanje mogu opravdavati tvrdnjom da su ih deca isprovocirala ili da su zaslužila kaznu.

Komentari (0)
Loading