Roditelji u Srbiji će ih obožavati: Nežna imena sa jakom simbolikom kao idealan izbor za bebe rođene u proleće

Olja Jelić Vesti 09.04.2024 18:00 0

Proleće je jedno od najlepših godišnjih doba. Simbol je novih početaka, pa tako i roditelji beba rođenih u ovo vreme traže imena kojima će svoje novorođenče povezati s ovom prekrasnom sezonom

Devojčica

Shutterstock

Proleće nudi obilje inspiracije za imena koja odražavaju obnovu, rast, lepotu i svežinu. Evo nekoliko lepih imena za bebe rođene u proleće.

Imena za dečake rođene u proleće

Vid

Vid je ime latinskog porekla, izvedeno od reči vita, što znači život. Postoji tumačenje i da je ime izvedeno od starogermanskog vidu, što znači drvo, šuma, ili od starogermanskog vitus, što znači voljan.

Luka

Luka je muško ime latinskog porekla. Dolazi od reči luks, što znači svetlost, oganj ili život. Prema drugom tumačenju, ime je skraćenica latinske reči lucanus, što bi označavalo stanovnika južne italijanske pokrajine Lukanije.

Neven

Reč neven potiče od latinske reči nemus, što znači bez greške, a kod nas neven označava cvet poznat po lepoti i nežnosti. Zato se neven smatra simbolom nade i optimizma.

Imena za devojčice rođene u proleće

Vesna

Ime Vesna povezuje se s prolećem jer simbolizuje obnovu i novi život, kao najavu proleća koje sledi nakon hladne zime. U staroslovenskoj mitologiji, Vesna je boginja proleća, a njeno ime znači proleće i mladost. 

Maja

U rimskoj mitologiji, Maja je bila boginja plodnosti i proleća. Zbog toga maj mesec nosi naziv maj. 

Aurora

Aurora je još jedno od 50 najpopularnijih imena za novorođene devojčice. Aurora je rimska boginja zore i jutra. Zbog toga mnogi veruju da ovo ime simbolizuje novi početak i nadu. 

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading